Enexis

ChristenUnie Overijssel wil duidelijkheid over stroomnetwerk

ChristenUnie Overijssel wil duidelijkheid over de capaciteit van het Overijsselse elektranetwerk
ChristenUnie Overijssel wil duidelijkheid over de capaciteit van het Overijsselse elektranetwerk © RTV Oost
De Overijsselse zonneparken moeten niet op een capaciteitsprobleem van het stroomnetwerk stuiten, stelt de Overijsselse fractie van de ChristenUnie. “Die problematiek moet zo snel mogelijk de wereld uit anders komt er veel te weinig vaart in de energietransitie”, zegt Statenlid Sybren Stelpstra die voor duidelijkheid en zakelijke afspraken pleit.
De partij wil dat de capaciteit van het stroomnetwerk in kaart gebracht wordt. "Elk gebouw, elk huis zal uiteindelijk haar eigen energiecentrale moeten zijn. Waar dat niet kan, moet dat plaatselijk geregeld worden", aldus Stelpstra.
Netbeheerder Enexis zei vorige week dat er vooral in het buitengebied problemen kunnen ontstaan met het elektriciteitsnetwerk. Daar zouden de stroomkabels "vrij dun" zijn en daardoor niet voorbereid op de aanleg van wind- en zonneparken, vertelde een woordvoerder van de netbeheerder vorige week.

'Meermaals aangedrongen'

Stelpstra heeft zich in 2017 al hardgemaakt voor het in beeld brengen van het energienetwerk. “In april 2018 heb ik nogmaals aangedrongen op een blauwdruk, waarin de opnamecapaciteit beter inzichtelijk wordt gemaakt. Er is nu wel een energieatlas te vinden op internet, maar werkbaar is het nog niet."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.