Zwolle

OM: Moordaanslag op Zwolse rapper in scène gezet

Moordpoging op Zwollenaar in scene gezet
Moordpoging op Zwollenaar in scene gezet © beeldbewerking RTV Oost
De moordaanslag op de Zwolse rapper Makka is in scène gezet, om het neefje van hem in een kwaad daglicht te stellen. Dat bleek vandaag in de rechtbank Zwolle. Hij was gefrustreerd dat het neefje al vrij was uit de gevangenis na de moord op Makka's oom. Daarom wilde hij hem aanwijzen als dader van deze 'moordpoging'.
Vorige week onthulde RTV Oost al dat de liquidatiepoging in de Zwolse wijk Stadshagen op rapper Makka waarschijnlijk in scène was gezet. Hij werd in augustus voor zijn huis naar de grond gewerkt door een gemaskerde man.
Een andere gemaskerde verdachte richtte vervolgens een wapen op hem. Het pistool zou dienst hebben geweigerd. De hele actie is gefilmd door de beveiligingscamera aan Makka's huis. Met die beelden wilde hij aantonen dat de aanslag echt was en zijn neefje er voor laten boeten.

Prospects

Maar dezelfde avond werd er al een verdachte voor aangehouden, Marcus S. uit Weesp. Hij leek lid te zijn van brotherhood Marron United, een club waarvan Makka 'general' was. Een tweede verdachte is vooralsnog ondergedoken. Ook die hoorde bij Marron United. Beide heren waren zogenoemde 'prospects' en moesten zich nog bewijzen in de club.

Zelf bedacht

Het blijkt dat Makka de hele gebeurtenis dus zelf heeft bedacht. Hij heeft het plan tijdens een autorit naar Groningen voorgelegd aan beide prospects. Die hebben 'liquidatiepoging', zonder er al te veel over na te denken, uitgevoerd.
Het Openbaar Ministerie ziet er vanaf om beide verdachten te vervolgen voor poging tot moord. "Wel moeten ze straf krijgen voor openlijk geweld en wapenbezit", zegt de officier van justitie. Tegen beide heren is een half jaar gevangenisstraf geëist. Het OM bekijkt nog of ze Makka gaan vervolgen voor het doen van een valse aangifte. Daarop staat een maximale straf van een jaar.

Neefje

Het was niet de bedoeling dat beide prospects in beeld kwamen als verdachten. Makka had de schuld van de aanslag willen geven aan zijn neefje. Die was even daarvoor vervroegd vrijgekomen uit de gevangenis. Daar was Makka gefrustreerd over. Het neefje had vastgezeten voor de moord op zijn vader, Makka's oom.
Makka is destijds door zijn neefje gevraagd 'het lijk weg te maken'. Dat heeft hij geweigerd en zijn neefje verraden aan de politie. Nu hij weer vrij was gelaten, dacht Makka hem wederom in een kwaad daglicht te kunnen stellen, door hem aan te wijzen als dader van de moordpoging.

Maandenlang vast

Eén van de prospects, Marcus, werd al kort na de aanslag aangehouden in Stadshagen. Een buurman was hem gevolgd en had het kenteken doorgegeven aan de politie. In de auto werden hesjes Marron United gevonden en een masker met dna van Marcus.
De tweede verdachte is gevlucht. Maandenlang heeft Marcus voor de moordpoging in voorarrest gezeten. "Ik wilde Makka niet verraden, zo zit ik niet in elkaar. Ook zou hij me geld toestoppen in de gevangenis, maar ik heb nooit een cent gezien. Toen ik hoorde dat ik mogelijk jarenlang achter de tralies ging voor een moordpoging die helemaal niet echt was, ben ik alsnog gaan verklaren."
Via de gevangenistelefoon vraagt Marcus zijn voortvluchtige mede-verdachte om ook "de waarheid te vertellen". Dat doet die mede-verdachte vervolgens ook. Via zijn advocaat wordt er een afspraak gemaakt met de politie. De verklaring van hem past naadloos op Marcus'verhaal. Die is toen dan ook direct vrijgelaten.

Papa!

Naast de verklaringen is er ook technisch bewijs dat de moordpoging in scene is gezet. Zo zijn er verschillende berichten op telefoons gevonden, die het verhaal bevestigen.
Volgens het OM heeft het voorval heel veel onrust veroorzaakt. "Ook bij de vriendin van Makka. Die was op het moment van de nep-aanslag chips aan het pakken voor de kinderen en zag het voorval live gebeuren op een scherm van het camerasysteem. Ook de kinderen hebben het zien gebeuren en zijn zich rot geschrokken. Eén van de kinderen schreeuwde nog heel hard: PAPA!"

Sok

Het wapen dat gebruikt is bij de nep-aanslag, was een echt pistool. "Een 6.35 mm volgens mij", zegt Marcus. "Makka heeft zelf de kogels er uitgehaald en in een sok gedaan. Vervolgens heeft hij voorgedaan hoe je het moet doorladen, zodat het er goed uit zou zien op de beelden van het camerasysteem."
Marcus zegt veel spijt te hebben van de actie. "Het was absoluut niet de bedoeling om mensen bang te maken. Zeker de kinderen niet. Ik heb onvoldoende nagedacht." Makka was niet bij de rechtszaak aanwezig. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.