nieuws

OM accepteert vrijspraak Vak-P'ers voor cokehandel niet

OM gaat in beroep tegen vrijspraak cokehandel
OM gaat in beroep tegen vrijspraak cokehandel © beeldbewerking RTV Oost
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van drie leden van Vak-P, als het gaat om cokehandel vanuit het supportershome van FC Twente. Alle drie waren ze ook lid van de inmiddels verboden motorclub Saudarah. Tegen de vrijspraak van een vierde verdachte, een Satudarah-lid, gaat het OM niet in beroep.
De mannen werden kort voor de Kerst vrijgesproken van de cocaïnehandel in het voetbalstadion en van het lidmaatschap van een criminele organisatie. Tegen de mannen was geen overtuigend bewijs, oordeelde de rechtbank. 

Wel drugs verhandeld
De rechtbank had wel een sterk vermoeden dat er drugs vanuit Vak-P moet zijn verhandeld, maar kon dat niet toeschrijven aan de verdachten. Er was simpelweg niet gezien dat zij degenen waren die drugs aan iemand hebben overhandigd. 
Het onderzoek naar de cokehandel begon eind 2016. Vanaf toen zijn er door de politie observatieteams ingezet, telefoongesprekken afgeluisterd en met een verborgen camera opnames gemaakt. Het resulteerde in een inval bij het supportershome op 6 april 2017, tijdens een thuiswedstrijd van FC Twente. Bij de inval werden 45 zogenoemde 'ponypacks' met cocaïne gevonden en een heleboel lege wikkels bij de wc's en in de gracht van het stadion.

Rode deur

Volgens het OM ging het coke-dealen op een georganiseerde manier. Zo waren alle verdachten lid van motorclubs, werd er een selectief deur- beleid gevoerd en gebruikten ze de zogenoemde 'rode deur' om vanuit het supportershome direct het stadion in te komen voor deals. Volgens justitie werd de coke vooral verhandeld op de wc's. Daar werden veel lege wikkels gevonden waarin de drugs waren verpakt.

Milde straffen

Drie van de vier verdachten werden wel veroordeeld voor wapenbezit en drugshandel vanuit huis of op het Goorse School- en Volksfeest. De straffen variëren van een taakstraf van 120 uur, tot 114 dagen gevangenis voor cocaïnehandel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.