enschede

Verzet tegen zonnepark Enschede: 'Dit verpest het coulisselandschap'

In Enschede moet op drie plekken een zonnepark komen. Tegen één van de zonneparken is verzet in de buurt, omwonenden zijn bang dat het coulisselandschap verloren gaat. 
Het zonnepark is gepland aan de Verwooldsweg in Enschede, met een omvang van ruim 5,5 hectare. Omwonenden zien de plannen niet zitten, omdat het volgens hun afbreuk doet aan het Twentse coulisselandschap; een halfopen landschap dat door de beplanting op een toneel met coulissen lijkt. 
"Je kijkt straks tegen een hek aan van twee meter veertig hoog en de zonnepanelen worden ook zo hoog. Het wordt echt een warboel." Buurman Henk Wessels gaat nog verder: "Er komt hier een glazen stad te liggen, één windmolen was genoeg geweest. Het lijkt echt nergens op "
Zonnevelden Enschede
Zonnevelden Enschede © RTV Oost
Volgens Hammink en Wessels zijn wandelaars in het gebied niet op de hoogte van de plannen. "Dit is echt een wandelgebied voor de hele wijk Stroinkslanden. Het heeft wel in de krant gestaan, maar onder een ander adres. Hier lopen dagelijks zoveel mensen langs, die gaan straks echt schrikken."

Proef op de som

Even later kunnen we proef op de som nemen, als enkele wandelaars met een hond langs komen lopen. En wat blijkt? Ze hebben geen idee van de plannen die er liggen voor de zonnepanelen. 
Dat er ook plannen zijn om naast de plaatsing van de zonnepanelen houtwallen te versterken en te investeren in de natuur, is volgens de omwonenden niet voldoende. "Er is hier juist heel veel gedaan voor bijvoorbeeld de boomkikker. En reeën lopen hier bijvoorbeeld rond, maar hoe moet dat straks als die hekken hier staan?"
Boomkikker
Boomkikker © RTV Oost
De gemeenteraad van Enschede gaat op 4 februari over de plannen beslissen. De plannen zijn ingediend door de Coöperatie Enschede Energie, samen met plannen voor nog twee zonneparken. Doel is om meer duurzame energie op te wekken. De buurtbewoners in het buitengebied gaan in elk geval bezwaar maken. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.