Grote paasbulten in Overijssel onder vuur

Het mag in Overijssel wel wat minder met de paasvuren. Dat vindt de Overijsselse ChristenUnie, dat in haar verkiezingsprogramma pleit voor een ontmoedigingsbeleid voor grote paasvuren in de provincie. Ze zijn slecht voor het milieu en potentieel gevaarlijk voor de omgeving, oordeelt de partij. Moeten boakebouwers, bijvoorbeeld in Espelo, vrezen voor de toekomst van hun paasvuren?

Liet de gemeente Rijssen-Holten onlangs nog weten voorlopig geen streep te zetten door de traditionele grote paasvuren in de gemeente, het gevaar komt nu vanuit Provinciale Staten.

De ChristenUnie  neemt in haar verkiezingsprogramma stelling tegen de grote paasvuren in de provincie. De boodschap is een duidelijke: paasvuren zijn op zich geen probleem, maar grote boakes in Overijssel, zoals in Espelo, gaan in de ban als het aan de partij ligt.

Gelijk aan de uitstoot van een paar weken autorijden
Renate van der Velde

Paar weken autorijden

De partij trekt ook aan de bel vanwege veiligheidsrisico's, maar Van der Velde verwacht dat gemeenten er wel uit komen met de bouwers als het gaat om veiligheidsregels. Problemen als rond de vreugdevuren in Scheveningen moeten in Overijssel voorkomen kunnen worden.

Het gaat de ChristenUnie toch vooral om de milieuvervuiling die de paasvuren veroorzaken. "Dat ligt gelijk aan de uitstoot van een paar weken autorijden", betoogt ze. "Je brandt ook dingen op die we helemaal niet op hoeven te branden."

Paasvuren zijn onderdeel van ons cultureel erfgoed. Uit Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel blijkt dat inwoners van Overijssel het in stand houden van cultureel erfgoed erg belangrijk vinden. Van der Velde onderkent de culturele waarde van paasvuren, toch moet er paal en perk aan gesteld worden.

 

Wil je meer weten over Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel, klik dan hier? Klik dan hier..

Begin dit jaar ontstond ophef rond paasvuren toen bleek dat er na pasen vanuit de Randstad geklaagd werd over rook, afkomstig van honderden paasvuren, aangestoken in Overijssel, Groningen en Drenthe. Dat resulteerde in een flinke toename van fijnstof in de lucht. De klachten uit de Randstad vielen slecht in Overijssel.

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Paasvuur de “Leggenbarg” aan de Lichterbergerdijk in Rijssen (Foto: NewsUnited/Jeffrey Scholman)
Paasvuur de “Leggenbarg” aan de Lichterbergerdijk in Rijssen (Foto: NewsUnited/Jeffrey Scholman)

Het moet leuk blijven voor iedereen vindt Van der Velde. Daarom hoeven wat haar betreft de kleinere paasvuren in de provincie ook niet te wijken. Wat een groot paasvuur is, blijft overigens gissen want over afmetingen zegt de partij niets in haar programma. 

Het is aan de gemeenten om de grens aan te geven. "Zo hou je het leuk, maar zo niet meer. Het moet voor iedereen leefbaar blijven", vindt Van der Velde. 

RTV Oost heeft met haar publiek ook een verkiezingsprogramma geschreven: Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.

Meer weten? klik op onderstaande afbeelding. 

Het verkiezingsprogramma van Overijssel (Foto: RTV Oost)
Het verkiezingsprogramma van Overijssel (Foto: RTV Oost)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: