nieuws

Schreijer-Pierik dwingt optreden EU af als Frankrijk op 'onze' grutto's gaat jagen

Schreijer zorgt voor optreden EU als Frankrijk op grutto's gaat jagen
Schreijer zorgt voor optreden EU als Frankrijk op grutto's gaat jagen © iStock / CreativeNature_nl
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft bij de Europese Commissie afgedwongen dat de EU optreedt als er in Frankrijk op grutto's wordt gejaagd. Nederland is het belangrijkste broedgebied van de trekvogel. Begin november stelde de provincie Overijssel een miljoen euro beschikbaar voor goed weidevogelbeheer.
Franse regio's zouden plannen hebben om de jacht op de bedreigde diersoort te heropenen. Schreijer stelde hier in november vragen over, omdat de jacht op grutto's verboden is.
De eventuele jacht in Frankrijk op grutto's vindt Schreijer onbegrijpelijk, zei ze in november. "Terwijl provincies met vele miljoenen euro’s Europese steun hebben gewerkt aan weidevogelbeheer. Niet alleen in Nederland, ook in België en andere lidstaten."
"Het is onbegrijpelijk dat Frankrijk het jachtverbod op de grutto slechts met één jaar heeft verlengd", aldus de CDA-politica en boerin uit Hengevelde. Volgens haar kan dat er op wijzen dat de jacht op de beschermde en bedreigde grutto wordt heropend na tien jaar moratorium.

Dwangsommen

De Eurocommissaris van natuurbeheer zegt dat Frankrijk zelf verantwoordelijk is voor de naleving van de Europese regels, maar als ze dat niet doen, dat de Fransen boetes of dwangsommen kunnen krijgen. 
De Fransen hebben nog niet officieel laten weten de jacht op de grutto weer te hervatten. De Europese Commissie benadrukt dat de jacht op een vogelsoort niet mag worden hervat als de desbetreffende soort in aantal afneemt, zoals bij de grutto het geval is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.