Werklozen als dronepiloot inzetten in Enschede mislukt

Werklozen opleiden tot dronepiloot. Het leek zo'n goed idee, maar het project om mensen uit de bijstand te halen in Enschede is mislukt. Zo'n zestig kandidaten waren voorgesteld, maar uiteindelijk heeft niemand het opleidingstraject afgerond.

Omdat er in de toekomst een groot tekort wordt verwacht aan dronepiloten, leek het een mooi plan. Enschede kampt met veel werkloosheid in vergelijking tot andere gemeenten in Nederland. 

'Te pittig'

Uit de oorspronkelijke groep die de gemeente Enschede voordroeg voor de drone-opleiding, bleken er uiteindelijk vijf daadwerkelijk geïnteresseerd. Twee daarvan startten uiteindelijk met de opleiding in september, maar het theoretische deel bleek 'te pittig' voor ze, zegt woordvoerder Damaris Beems van Consolid, een detacheerder en opleider in vervoer en logistiek.  

Dat er niemand uit Enschede uiteindelijk de opleiding afmaakt is bijzonder: "Consolid heeft veel ervaring met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn inmiddels ook vijf dronepiloten in dienst en vier zijn de opleiding aan het afronden. Die komen uit een project in Hoofddorp", vertelt Beems. 

'Verkeken op eisen'

Consolid leidt niet alleen dronepiloten, maar ook koeriers, vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs op. Dat het in Enschede mislukt is, is volgens Beems pech. "Sommige kandidaten hebben zich verkeken op de eisen, hadden in de tussentijd al een andere baan gevonden of haakten om privéredenen af. Het is in elk geval heel jammer dat het project een vroege dood gestorven is." 

De gemeente Enschede laat weten dat ze altijd bezig blijven om mensen richting duurzame arbeid te bewegen. Daarbij wordt soms geëxperimenteerd. Soms met succes en soms met minder succes. Volgens de gemeente zijn twee mensen via dit traject wel aan een baan gekomen bij koeriersbedrijf MSG. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: