nieuws

Zwolse Esmiralda overhandigt 'loopmedicijnpetitie' aan Tweede Kamerlid Ploumen

De petitie is in Den Haag aan Kamerlid Lilianne Ploumen overhandigd
De petitie is in Den Haag aan Kamerlid Lilianne Ploumen overhandigd © Twitter / MS Vereniging NL
De ruim 41.000 handtekeningen voor de terugkeer van het medicijn Fampyra in het basispakket zijn vanmiddag overhandigd aan PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Een grote groep MS-patiënten, onder wie Esmiralda Steen uit Zwolle, bezorgde de petitie in de Tweede Kamer.
Tot 1 april 2018 zat het medicijn bij wijze van proef in het basispakket van de zorgverzekering, maar minister Bruins heeft die periode niet verlengd. Volgens hem zou het nut van Fampyra onvoldoende zijn bewezen. Een verkeerde conclusie, vinden de Fampyragebruikers. Het middel, ook wel 'loopmedicijn' genoemd, zou volgens hen wél werken. 
Zo'n tweeduizend MS-patiënten gebruiken het medicijn en zouden daardoor niet meer van hun rolstoel afhankelijk zijn. Fampyra kost de gebruikers nu bijna 130 euro per vier weken. Voor veel van hen zijn die kosten veel te gortig.

Politieke agenda

Daarom trok een deel van de MS-patiënten vandaag naar Den Haag om de vergoeding van het medicijn op de politieke agenda te krijgen. De Tweede Kamer is door de tienduizenden handtekeningen verplicht het onderwerp te bespreken.

Ontzettend trots

"Ik ben ontzettend trots op alle MS-patiënten die hebben meegestreden in Den Haag. Vanaf 2012 ben ik al bezig om Fampyra in het basispakket van de zorgverzekeraar te krijgen", vertelt een opgetogen Esmiralda.
Ondanks dat Fampyra nog steeds niet wordt vergoed, is Esmiralda hoopvol. "Vandaag is écht een hoogtepunt voor mij. Hopelijk gaat minister Bruins zijn oordeel herzien."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.