Huisarts verwijst in Enschede minder vaak door naar jeugdzorg
Het was een frustratie voor de gemeente sinds de decentralisatie van de jeugdzorg: de gemeente draait voor de kosten op, maar de huisarts verwijst door. Hierdoor heeft de gemeente geen invloed op de kosten. Een probleem, want Enschede komt jaarlijks miljoenen tekort op jeugdzorg.
Proef
Sinds 2015 is er daarom op negen huisartspraktijken als proef een praktijkondersteuner ingezet. Diegene moet jongeren met een probleem helpen. En wat blijkt? Dat werkt.
Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 85 procent van de jongeren die aanklopten, géén hulp nodig hadden van een jeugdzorginstelling. Een kwart van de jeugdigen moest uiteindelijk wel worden doorverwezen.
Welke problemen gaat het dan om?
Problemen die binnen 5 á 6 gesprekken met de praktijkondersteuner opgelost konden worden. Zoals: onverklaarbare buikpijn bij pubers, onzekerheidsissues, nachtmerries, onverwerkt trauma door bijvoorbeeld het zien van een ongeluk, pestgedrag, etc.
De komende jaren worden bijna alle huisartspraktijken in Enschede uitgerust met een praktijkondersteuner, inmiddels hebben al meerdere huisartsen laten weten interesse te hebben.
Kostenbesparend
Het levert een besparing op, omdat een praktijkondersteuner goedkoper is dan een jeugdzorginstelling. Volgens de gemeente is het de verwachting dat het jaarlijks 200.000 euro bespaart.
Op de miljoenen die Enschede jaarlijks tekort komt lijkt het een druppel op de gloeiende plaat, maar volgens wethouder Eelco Eerenberg wordt er nog nagedacht over andere maatregelen.