Huisarts verwijst in Enschede minder vaak door naar jeugdzorg

De tekorten op jeugdzorg in Enschede rijzen de pan uit, maar extra hulp bij huisartsen gaat helpen om het terug te dringen. Een proef waarbij jongeren die aankloppen bij de huisarts niet direct worden doorverwezen naar een - relatief dure - jeugdzorginstelling, blijkt een succes.

Het was een frustratie voor de gemeente sinds de decentralisatie van de jeugdzorg: de gemeente draait voor de kosten op, maar de huisarts verwijst door. Hierdoor heeft de gemeente geen invloed op de kosten. Een probleem, want Enschede komt jaarlijks miljoenen tekort op jeugdzorg. 

Proef

Sinds 2015 is er daarom op negen huisartspraktijken als proef een praktijkondersteuner ingezet. Diegene moet jongeren met een probleem helpen. En wat blijkt? Dat werkt.

Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 85 procent van de jongeren die aanklopten, géén hulp nodig hadden van een jeugdzorginstelling. Een kwart van de jeugdigen moest uiteindelijk wel worden doorverwezen.Welke problemen gaat het dan om? 

Problemen die binnen 5 á 6 gesprekken met de praktijkondersteuner opgelost konden worden. Zoals: onverklaarbare buikpijn bij pubers, onzekerheidsissues, nachtmerries, onverwerkt trauma door bijvoorbeeld het zien van een ongeluk, pestgedrag, etc.De komende jaren worden bijna alle huisartspraktijken in Enschede uitgerust met een praktijkondersteuner, inmiddels hebben al meerdere huisartsen laten weten interesse te hebben. 

Kostenbesparend

Het levert een besparing op, omdat een praktijkondersteuner goedkoper is dan een jeugdzorginstelling. Volgens de gemeente is het de verwachting dat het jaarlijks 200.000 euro bespaart.

Op de miljoenen die Enschede jaarlijks tekort komt lijkt het een druppel op de gloeiende plaat, maar volgens wethouder Eelco Eerenberg wordt er nog nagedacht over andere maatregelen.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
huisarts kostenbesparend Enschede jeugdzorg Nieuws
Deel dit artikel: