nieuws

"Het wordt natter maar grondwaterstand in Overijssel is nog lang niet op peil"

Droogte in Bergvennen bij Lattrop
Droogte in Bergvennen bij Lattrop © Kay Schutte
De natuur lijkt zich aardig te herstellen van de lange droogteperiode in de zomer. Tenminste, dat idee krijg je als je als leek om je heen kijkt misschien wel. Het waterpeil in vijvers is dankzij de regen van de laatste weken weer aardig gestegen en ook stukken grasland zijn op sommige plekken weer behoorlijk drassig. Waterschappen in Overijssel zien inderdaad dat het beter gaat, maar het duurt nog wel even voor de natuur hersteld is.
"Het wordt natter inderdaad", bevestigt een woordvoerder van waterschap Vechtstromen het beeld van de leek. "Het grondwaterpeil stijgt, maar gerelateerd aan het langjarig gemiddelde staat het peil nog altijd 21 centimeter lager. Dat water dat nu her en der op gras ligt, moet nog zakken."

Boel maatregelen

Maar het verschilt nogal per locatie. "Wij horen van boeren dat op een deel van het land het grondwater weer op peil is, terwijl er iets verderop nog veel te weinig is."
Waterschappen hebben de afgelopen maanden een boel maatregelen genomen om het waterpeil in sloten, beken en weteringen én het grondwaterpeil weer op peil te krijgen. 

Normale winter

Een woordvoerder van Drents Overijsselse Delta geeft aan dat de problemen desondanks nog niet zijn opgelost, hoewel het in het gebied van het waterschap eigenlijk nog best meevalt. "Wij verwachten dat bij een normale winter het grondwaterpeil op de meeste plekken het normale niveau zal hebben bereikt", aldus een woordvoerder.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals hogere zandgronden als de Sallandse Heuvelrug. De natuur zal daar langer de tijd nodig hebben om te herstellen. 
En al dat smeltwater dat op termijn vanuit de wintersportgebieden naar Nederland zal stromen? Dat is goed nieuws voor Nederlandse rivieren zoals de IJssel. Het grondwater zal het toch van regen en andere neerslag moeten hebben. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.