politiek

Fred Kerkhof van 50PLUS bereikte het meest in Overijssel, PVV het minst

Nog twee maanden en dan mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Het terugblikken op de afgelopen vier jaar is dan ook begonnen. Wat hebben de partijen bereikt en wie heeft het meeste bereikt? 50PLUS blijkt relatief het succesvolst in de Overijsselse politiek.
Als je de ingediende moties van de afgelopen vier jaar bekijkt, blijkt dat van de ChristenUnie de meeste moties zijn aangenomen, maar toch is in verhouding 50PLUS het meest succesvol de afgelopen jaren.
Die partij moet als eenmansfractie opboksen tegen de partijen met meer fractieleden en dat doet lijsttrekker Fred Kerkhof knap. Driekwart van zijn ingediende moties is aangenomen.

Gunfactor

De lijsttrekker en oud-militair heeft wel een verklaring voor zijn succes. "Ik heb een gunfactor. Dat krijg je als je soms met andere partijen meebeweegt, dan willen ze ook wat terugdoen", meent Kerkhof. "En bovendien doen de moties die wij indienen er ook echt toe. Dat zien andere partijen ook."
Het meest trots is Kerkhof op de motie over leeftijddiscriminatie die hij samen met de PvdA indiende. "Het was op dat moment zo dat er signalen waren dat mensen van 75 jaar en ouder geen duurzaamheidslening konden krijgen. Met als gevolg dat Overijssel naar aanleiding van die motie de enige provincie is waar geen leeftijdsonderscheid meer is voor die leningen."

Verliezer

De PVV heeft het minst in gang gezet de afgelopen jaren. Tien moties van de partij werden in de afgelopen twee jaar aangenomen. Ter vergelijking; alle andere partijen zaten tussen de 30 en 65 aangenomen moties.
Lijsttrekker van PVV Overijssel Erik Veltmeijer heeft daar een verklaring voor: "Dat zie je in Den Haag ook terug en dat heeft alles te maken met het feit dat onze naam eronder staat. We worden wat dat betreft nog steeds in een bepaalde hoek gezet."
Toch ziet Veltmeijer zijn partij niet als een verliezer. "We hebben veel discussies in gang gezet. Als je kijkt naar de huidige discussies rondom de energietransitie dan zie je nu dat de PVV gelijk gaat krijgen. Steeds meer partijen, zoals de VVD en CDA, naar onze mening toebuigen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.