Kop van Overijssel

Zwembad Staphorst gered van faillissement door toezegging gemeentegeld

Afzwemmen in zwembad de Broene 'eugte
Afzwemmen in zwembad de Broene 'eugte © RTV Oost/ Chantal Everaardt
Zwembad de Broene 'eugte aan de Gorterlaan in Staphorst is uit de financiële problemen dankzij extra financiële steun van de gemeente. Met het toekennen van 280.000 euro door de gemeenteraad is het zwembad gered van een faillissement.
De kosten van de verbouwing van het zwembad vielen tegen, in totaal kostte dat 470.000 euro meer. Tijdens de renovatie werd betonrot geconstateerd. Ook was er extra geld nodig voor het veiliger maken van de vloertegels en het bestrijden van legionella en bleek er meer achterstallig onderhoud dan verwacht.

Basisbehoefte

De Staphorster politiek ziet de meerwaarde van het zwembad. "Het zwembad is een basisbehoefte, niet alleen voor Staphorst en het is knap dat het bestuur het draaiende heeft kunnen houden."
Het toegekende bedrag van 280.000 euro bestaat uit het kwijtschelden van een oude lening, een eenmalige extra bijdrage van 90.000 euro en het aangaan van een nieuwe lening à 100.000 euro. Dit laatste bedrag wordt de komende vijf jaar in termijnen terugbetaald.
In het raadsvoorstel staat te lezen dat, hoewel de gemeente geen bank is, ze toch meegaan in het verzoek van een tweede lening. Er ligt een goed onderbouwd plan. Bovendien zou het zwembad als het geld moet lenen bij een bank veel meer rente moeten betalen, iets wat weer drukt op de begroting.

Donateur

Als er geen geld toegezegd zou worden, zou het zwembadbestuur niet meer aan de financiële verplichtingen kunnen voldoen en uitstel van betaling moeten aanvragen. Het bestuur is zelf op zoek gegaan naar een tijdelijke oplossing. Dankzij een sympathisant die eigen geld stak in het zwembad is een eerder faillissement voorkomen.
Met het toekennen van 280.000 euro, naast de jaarlijkse gemeentebijdrage van ruim 200.000 euro, kan het zwembad financieel rondkomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.