Door wolf gedupeerde boeren wachten maanden op hun geld: Provincie tikt faunabureau op de vingers

Maanden wachten op je geld als een wolf één of meerdere van je schapen heeft doodgebeten. Of tientallen weken wachten op duidelijkheid of een doodgebeten schaap daadwerkelijk door een wolf is gegrepen. Verschillende schapenhouders uit de provincie beklagen zich over de enorme wachttijden bij de instantie die het faunabeleid van de provincie uitvoert: Bij12.

Onderzoeken naar mogelijke aanvallen van wolven uit oktober vorig jaar (en daarna), hebben nog steeds geen uitkomst. Schapenhouders die afgelopen zomer schapen verloren door aanvallen van wolven, hebben in sommige gevallen nog steeds geen geld.

'Afhandeling moet sneller'
De provincie Overijssel heeft vandaag opdracht gegeven aan fauna-instantie Bij12 om de wachttijden te verkorten. “We hebben Bij12 gezegd dat de afhandeling sneller moet”, aldus de woordvoerder van gedeputeerde Hester Maij.


Volgens een woordvoerster van Bij12 is Overijssel niet de enige provincie die die opdracht heeft gegeven: er zijn meer provincies die hun beklag over de lange wachttijden hebben gedaan.

Bij12 werkt in opdracht van de twaalf verschillende provincies in ons land. Onder het werk van Bij12 valt de afhandeling van mogelijke aanvallen van wolven en ook het proces rondom de financiële compensatie moet door de fauna-instelling geregeld worden.

Bij12 kon hoeveelheid werk niet aan
Navraag bij Bij12 leert dat de instantie de hoeveelheid werk van de afgelopen maanden niet aankon. “Dit aantal meldingen hadden we niet voorzien”, laat woordvoerster Leontina Burgers weten.


“De hoeveelheid meldingen heeft veel capaciteit van ons gevraagd, bovendien is het onderzoek naar de wolf een relatief nieuw proces.”


Een aantal weken geleden, toen er meerdere klachten bij Bij12 binnenkwamen, is er extra mankracht geregeld. “We hebben alles op alles gezet. De stapels worden kleiner, we zijn bijna bij.”

Binnen tien weken duidelijkheid én geld
Bij12 heeft aan de provincie toegezegd dat alle nieuwe gevallen binnen de gestelde termijn worden afgehandeld. Dat betekent dat na de melding van de schapenhouder, zowel het onderzoek als de eventuele uitbetaling van de schadevergoeding, binnen tien weken rond moet zijn.

RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: