nieuws

Verdachte Enschedese vuurwerkbom: ‘Ik ben hier kapot van’

De verdachte van de Enschedese vuurwerkbom, die het leven eiste van de 54-jarige Henk Kempers, zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het fatale ongeluk. "Ik ben hier kapot van", zo laat hij optekenen uit de mond van zijn advocaat Claudia Lammers. Tegelijk laat de raadsvrouw tegenover RTV Oost weten dat haar cliënt zegt niets te maken te hebben met het ontplofte vuurwerk.
door Jan Colijn
De zaak trok uitgebreide landelijke aandacht, vooral vanwege de opmerkelijke achtergrond van het slachtoffer. Kempers was ooit drugsverslaafde, maar na een gebedsgenezing op straat zette hij zich in voor zijn medemens in nood. Dat leverde hem de bijnaam ‘De Priester’ op.

Buurman missen

Volgens advocaat Lammers zit de Enschedeër er sinds het ongeluk helemaal door. "Hij moet zijn buurman missen. Het slachtoffer woonde wat verderop in de straat, maar beiden hadden die avond nog gezamenlijk oud en nieuw gevierd. Dat deden ze met de hele buurt in een opgezette partytent."
Na middernacht wenste iedereen elkaar gelukkig nieuwjaar, waarop de bewoners van de Gerststraat de buurt in trokken. Het ging mis nadat Kempers zojuist twee buurmannen de hand had geschud. Toen hij in de buurt van de aanhanger stond, deed zich enorme ontploffing voor. Het slachtoffer werd vermoedelijk geraakt door rondvliegende brokstukken. Er is nog vergeefs geprobeerd hem te reanimeren.

Eigenaar aanhanger

De verdachte is eigenaar van de aanhanger, waarop volgens buurtbewoners vuurwerk zou hebben gelegen. Er werd zelfs gesproken van een mortierinstallatie, bedoeld voor het afschieten van illegale projectielen. Advocaat Lammers weerspreekt dit: “Er lag alleen wat hout op. Bedoeld voor de hele buurt. Om te gooien in de vuurtonnetjes die er speciaal voor de jaarwisseling waren neergezet.”
Volgens de advocaat hebben ooggetuigen later tegenover de recherche verklaard dat ze kort voor de explosie twee personen in de buurt van de aanhanger hebben gezien. Bekeken wordt nu of er een verband bestaat. “Dit is nog in onderzoek”, aldus de raadsvrouw.

Nog wel verdacht

Justitie bepaalde woensdag eind van de middag dat de Enschedeër het verdere onderzoek in vrijheid mag afwachten. In een later stadium bepaalt het Openbaar Ministerie of er een rechtszaak komt.
De Enschedeër is geboren en getogen aan de Gerststraat. Volgens de advocaat wordt zijn terugkeer een pijnlijke confrontatie: "Hij moet nu terug naar een buurt, waarin hij niet alleen wordt gezien als de eigenaar van deze aanhanger, maar waar er mogelijk ook nog vanuit wordt gegaan dat hij een handeling heeft verricht waardoor dit dodelijke ongeluk is ontstaan. Mijn cliënt had die avond wel wat vuurwerk, maar dat was volledig legaal en keurig gekocht bij de Intratuin. Mijn cliënt had niets te maken met de fatale explosie. Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd, ook richting de nabestaanden: de echtgenote en de twee kinderen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.