Lelystad Aiport

Opnieuw zegt minister: Lelystad wordt mogelijk méér dan overloopluchthaven van Schiphol

Minister probeert Lelystad Airport sneller te openen
Minister probeert Lelystad Airport sneller te openen © ANP / Koen Suyk
Mogelijk gaat Lelystad Airport niet alleen vakantievluchten van Schiphol overnemen, maar ook zelfstandig groeien met compleet nieuwe vluchten. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
Lang was het voornemen van het kabinet om Lelystad Airport te laten functioneren als overloopluchthaven van Schiphol. Het vliegveld zou vakantievluchten overnemen, om Schiphol ruimte te geven voor extra intercontinentale vluchten.
Maar de Europese Commissie keurde de VVR, het vluchtverdeelplan, af. Het plan zou luchtvaartmaatschappijen dwingen vluchten te verplaatsen naar Lelystad, wat in strijd is met de vrije markt, oordeelde de Commissie.
Afgelopen december bleek al dat de minister van plan was om de VVR zodanig aan te passen dat Lelystad Airport toch zelfstandig mag groeien, om tegemoet te komen aan de Europese kritiek.

Tóch autonome groei

In de brief aan de Kamer gaat ze nu verder in op de vernieuwde VVR. In plaats van luchtvaartmaatschappijen te dwingen vluchten te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad, wordt er bij het toekennen van vluchten aan Lelystad Airport 'prioriteit toegekend' aan vluchten van Schiphol. Wat dat precies inhoudt blijft onduidelijk, maar in ieder geval hoopt de minister hiermee tegemoet te komen aan de eisen van de Europese Commissie.
Verder schrijft de minister dat na een evaluatie in 2023 "zal worden bezien of er voldoende ruimte is voor nieuwe toetreders binnen het systeem Schiphol/Lelystad." Oftewel: mogelijk mag Lelystad na 2023 tóch zelfstandig groeien. Daarmee lijkt ze te breken met beloftes en toezeggingen die ze eerder deed aan de Tweede Kamer en de bevolking in Noordoost-Nederland om het vliegveld niet autonoom te laten groeien.
Zelf denkt de minister dat het aangepaste plan voldoet aan de eisen van de Commissie én aan de eerdere toezeggingen:
Het aangepaste plan zal zowel van Brussel als van de Kamer steun krijgen, denkt de minister

Uitstel uitbreiding?

De aangepaste VVR staat vanaf vandaag drie weken lang op www.internetconsultatie.nl. Daarna gaat de Europese Commissie het beoordelen. Dat duurt naar verwachting een half jaar. Het wordt dan ook steeds onwaarschijnlijker dat Lelystad Airport volgend jaar al kan uitbreiden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.