nieuws

Overijssel krijgt lening van 7,5 miljoen aan Lithium Werks niet snel terug

Investeringsmaatschappij Oost NL hoeft er niet op te rekenen dat ze de lening van 7,5 miljoen euro die is verstrekt aan Lithium Werks snel terugkrijgt. Dat zegt een woordvoerder van dit bedrijf vanuit Londen. Lithium Werks wilde een 'batterijencampus' ontwikkelen op voormalig vliegveld Twente. Oost NL wil het geld terug nadat initiatiefnemer Kees Koolen vorige week vertrok bij Lithium Werks.
Lithium Werks heeft laten weten de lening niet op dit moment terug te willen betalen. Volgens de woordvoerder blijven de plannen in de regio hetzelfde; Lithium Werks is en blijft formeel in Hengelo gevestigd, en er is dus geen reden om onmiddellijk terug te betalen. Het vertrek van Kees Koolen bij het bedrijf verandert daar niks aan, zegt Lithium Werks. Oost NL kon nog geen reactie geven op het standpunt van Lithium Werks.
De lening van 7,5 miljoen euro ligt politiek gevoelig omdat Provinciale Staten in september akkoord gingen met die lening op voorspraak van gedeputeerde Eddy van Hijum. Met die lening zou Kees Koolen een 'batterijencampus' ontwikkelen waar uiteindelijk tweeduizend onderzoekers zouden komen te werken. Een buitenkans voor de regio Twente, zo vonden bestuurders van de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en de Universiteit Twente.

'Onvoldoende investeerders'

Vorige week trok boegbeeld Kees Koolen zich terug uit Lithium Werks. Volgens hem waren er niet genoeg investeerders te vinden. Koolen - die zijn fortuin onder meer heeft vergaard met de verkoop van Booking.com - gaat verder met zijn eigen Hengelose accubedrijf Super B. De PVV, die zich al eerder zorgen maakte over de lening, heeft een debat aangevraagd. Dat staat gepland voor volgende week woensdag.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.