nieuws

Justitie wil tbs straatrover uit Enschede met twee jaar verlengen

Gerechtsgebouw-Almelo rechtbank
Gerechtsgebouw-Almelo rechtbank © RTV Oost
De tbs van een 28-jarige Enschedeër, die wegens straatroven veroordeeld is, zou met twee jaar verlengd moeten worden. Dat is de eis die de officier van justitie vanmorgen deed voor de rechtbank in Almelo.
De man kreeg tbs omdat hij vier jaar geleden in één nacht samen met zijn broer vier mensen met grof geweld beroofde en mishandelde. Een van de slachtoffers werd daarbij van zijn fiets gebeukt. Deskundigen stelden ernstige psychische stoornissen vast bij de Enschedeër.
De 28-jarige zag erg op tegen de zitting in Almelo, door de spanning deed hij geen oog dicht vannacht. Hij zit inmiddels bijna twee jaar in een tbs-instelling. Daar is met medicatie en behandeling in ieder geval een groot winstpunt behaald, hij heeft dankzij de juiste medicatie geen psychoses meer. 

"De goede kant op"

Volgens de kliniek gaat het de goede kant op met de 28-jarige. Ze omschrijven hem als een zeer kwetsbare man die intensieve zorg nodig heeft. De behandeling werkt alleen als die wordt aangepast aan het tempo waarop de man het kan verwerken. In de praktijk betekent dat niet dat het altijd goed gaat, maar wel steeds een stapje verder. "Twee stappen vooruit, één terug en soms drie vooruit en drie terug, maar we komen er wel", aldus een behandelaar.
"Ik weet dat het een lang traject gaat worden, want ik heb gewoon gedragsproblemen", gaf de man toe tegenover de Almelose rechters. "Ik heb wel geleerd om de rust te bewaren. Eigenlijk heb ik heel veel dingen geleerd, maar er is nog veel te halen voor mij." De man ziet het meest op tegen een begeleid verlof. Het idee dat hij onder begeleiding de straat op gaat doet hem gruwen. "Ik wil niet met onbekende mensen gaan wandelen en dat iedereen naar je loopt te kijken."

Schadevergoedingen

Voor de slachtoffers van de man is er goed nieuws. De rechtbank veroordeelde hem in 2016 tot het betalen van schadevergoedingen. Op dit moment heeft de 28-jarige het grootste gedeelte van dat geldbedrag bij elkaar gespaard en betaald.
De advocaat van de man heeft de rechtbank om een verlenging van één jaar gevraagd. Hij denkt dat zijn cliënt meer gemotiveerd is om de behandeling aan te gaan als er een beloning is. Op dit moment heeft de man weddenschappen met behandelaars, bijvoorbeeld over drugsgebruik. Door te wedden dat hij er bijvoorbeeld vier maanden af kan blijven, lukt het hem ook. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.