Raalte

Raalte start proef met energiescan voor bedrijven

Raalte start met energiescan voor bedrijven
Raalte start met energiescan voor bedrijven © RTV Oost
De gemeente Raalte start binnenkort met een soort energiescan voor bedrijven. Ondernemers kunnen, tijdens de proefperiode, gratis advies krijgen over mogelijkheden om hun energierekening lager te maken en CO2-uitstoot te verminderen.
“Bedrijven kunnen bijvoorbeeld geadviseerd worden over isolatie, zonnepanelen, maar ook over bijvoorbeeld een energiezuiniger manier van produceren”, legt Martijn Endeman namens de Kring Raalter Werkgevers uit.

Restwarmte

Ook wordt er gekeken naar collectieve mogelijkheden. “Als bij het ene bedrijf warmte aan het eind van het productieproces overblijft, kan dat misschien bij een bedrijf iets verderop weer gebruikt worden. Dat scheelt.”
Bedrijven die de energie-analyse (zo heet het officieel) laten uitvoeren, krijgen een dag lang experts over de vloer. Die brengen vervolgens een advies uit.

Niet helemaal vrijblijvend
Het is vervolgens aan de ondernemer om te bepalen wat die er mee doet. “Maar de wet schrijft op een aantal onderdelen voor dat kantoren en bedrijfsgebouwen in sommige gevallen verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen.” Helemaal vrijblijvend is de energiescan voor ondernemers dus niet.

De gemeente Raalte betaalt een groot deel van de eerste tien energiescans die bij bedrijven uitgevoerd worden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.