VVD

VVD Overijssel: 'Thorium beste optie voor duurzame toekomst'

Niet energie uit zon en wind, maar uit thorium. Dat is in Overijssel dé oplossing voor een duurzame toekomst, stelt de VVD. In haar  verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart pleit de partij voor een verkenning naar de vestiging van een thoriumcentrale in Overijssel. Thorium is een metaal vernoemd naar de Noorse god van de donder, Thor.
Waar inwoners van Overijssel in Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel pleiten voor windenergie, zonne-energie en energie uit waterstof, kiest de VVD een andere richting. Thorium lijkt voor Overijssel de beste optie, wil de provincie milieudoelstellingen halen. Dat kan door over te stappen op thorium, vindt de VVD. Daarnaast is voor de partij een kerncentrale in Overijssel ook nog steeds een optie.

Weer op de agenda

Probleem is dat het nog jaren kan duren voor energiewinning uit thorium mogelijk is. Voor de winning van thorium is ook een kernreactie nodig. Je kunt er daarom over discussiëren of het de schone oplossing is zoals de VVD schetst. Bij het opwekken van energie uit thorium blijft ook nucleair afval over. 
Ook de PvdA noemt een thoriumcentrale als alternatief in haar programma, maar kiest niet voor die weg. Onder meer omdat het geen schone energie is. En energiewinning uit thorium simpelweg nog niet beschikbaar is, terwijl op korte termijn mileudoelstellingen gehaald moeten worden. 
Kernenergie is al wel beschikbaar. Om die reden blijft de bouw van een kerncentrale in beeld voor de VVD. Lijsttrekker Monique van Haaf pleitte er al eerder voor. "Dat is een heel gevoelig onderwerp. Kernenergie is lang van de agenda geweest. Het was een taboe, maar het staat er nu wel weer op", aldus de lijsttrekker.
Lijsttrekker Monique van Haaf van de VVD over kernenergie
En naast kernenergie dus ook energie uit thorium, dat schoner is dan uranium. Bij energie uit thorium komt minder nucleair afval vrij, dat bovendien minder lang radioactief blijft. Zo'n honderd tot duizend jaar, waar kernafval uit uranium uit veiligheidsoverwegingen honderdduizend jaar opgeslagen moet blijven. 

Besparingsdoelstellingen

Nadeel is dat een thoriumcentrale nog niet bestaat. Daar wordt aan gewerkt, maar dat kan zomaar nog jaren duren. Toch vindt de VVD in Overijssel dat ook in onze provincie gekeken moet worden of er een goede plek is voor zo'n thoriumcentrale. Dat is een verantwoordelijkheid die Overijssel volgens de partij moet nemen om besparingsdoelstellingen te kunnen halen. 
Lijsttrekker Monique van Haaf van de VVD over thoriumcentrale

RTV Oost heeft met haar publiek ook een verkiezingsprogramma geschreven: Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel.

Meer weten? klik op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.