Fotoboek laat al het mooie van Vroomshoop zien

"Het is als een reis door de tijd", zegt John Mulder,  uitgever en bestuurslid van Stichting Levend Vroomshoop, over het boek Veranderend Vroomshoop. Met een enorme hoeveelheid oude foto's stuurde hij fotograaf Erwin Heuver erop uit met de opdracht om de foto's opnieuw te maken op exact dezelfde plek. Het resultaat is een 150 pagina's tellend fotoboek "Dat het verleden koestert, maar ook het heden waardeert."

Fotograaf Erwin Heuver kon bij deze opdracht zijn tijd nemen. "Op een aantal plekken ben ik wel drie keer terug geweest. De eerste keer was de positie net niet goed, de tweede keer was ik niet tevreden met de belichting, en soms zag ik bijvoorbeeld een lelijke kliko niet in het beeld staan."

Het lukte hem ook niet altijd om dezelfde plek terug te vinden. "Een foto van het muziektent voor het MCC kon niet meer worden nagemaakt. De fotograaf stond op de plek waar nu de kerk staat. En ook is het kanaal breder geworden. Bij één van de foto's zou ik natte voeten hebben gekregen als ik op exact dezelfde plek had moeten staan."

Positief

De bestuursleden van Levend Vroomshoop hopen dat het boek een positief beeld oproept over Vroomshoop. "Bij zo'n boek kun je het gevoel oproepen dat alles vroeger beter was, maar wij wilden ook laten zien dat niet alles minder wordt", zegt Hans Nieboer. Klaas Dragt vult hem aan: "Ik kwam hier veertig jaar geleden wonen. Toen had het dorp een slechte naam. Het was 'het zwarte gat' met een hoge werkeloosheid. Maar er is echt heel veel veranderd en het is een hele aangename plaats te worden om te wonen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Veranderend Vroomshoop, Puntkolk (Foto: Oudheidkundige vereniging Den Ham Vroomshoop)
Veranderend Vroomshoop, Puntkolk (Foto: Oudheidkundige vereniging Den Ham Vroomshoop)
Fotograaf: Oudheidkundige vereniging Den Ham Vroomshoop
Veranderend Vroomshoop, Puntkolk


Expositie

Het jubileumboek wordt op 11 februari gepresenteerd bij de opening van de expositie 'Het hart van Vroomshoop klopt' in Het Punt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Vroomshoop Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: