Kampen

Historische villa in Kampen mag gesloopt worden

Boven Havenstraat 14 in Kampen
Boven Havenstraat 14 in Kampen © Google Streetview
De historische villa aan de Boven Havenstraat in Kampen mag worden gesloopt. Meerdere partijen probeerden de villa te redden van de sloophamer, maar de gemeente heeft besloten een sloopvergunning af te geven.
Het pand kent een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan, werd het gekraakt en er wonen nu nog krakers in het pand.
Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied 'Entree Boven Haven', één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht.

Bezwaren

De sloopvergunning werd meer dan een jaar geleden al aangevraagd. Stichting Stadsherstel Kampen, de historische vereniging Jan van Arkel en de Monumentenraad Kampen maakten bezwaar tegen de sloop. De partijen wilden dat de panden aan de Boven Havenstraat werden aangewezen als gemeentelijk monument.
De villa is inmiddels in zodanige staat beland dat ook de gemeenteraad al had aangegeven dat de sloop van het pand bespreekbaar is. Voorwaarde is wel dat er 'iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terugkomt'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.