Geen Code Oranje in Overijssel op 20 maart

Code Oranje, een beweging die uitgaat van het beginsel dat niet politici de baas zijn in Nederland maar de burger, doet niet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel. Dat heeft de beweging vandaag bekend gemaakt. Het lukte niet om op tijd een kieslijst en programma samen te stellen voor de verkiezingen die op 20 maart worden gehouden. In andere provincies doet Code Oranje wel mee.

Woordvoerder Patrick Rillmann is realistisch. De tijd was gewoon te kort om deelname aan de verkiezingen rond te krijgen. In november kreeg Rillmann, in Hengelo raadslid voor Lokaal Hengelo, het verzoek van de landelijke beweging Code Oranje, om te onderzoeken of deelname aan de verkiezingen in Overijssel mogelijk zou zijn. 

Geschikte mensen

Het antwoord luidt nu duidelijk nee. "We hebben wel mensen die op de lijst willen, ook wel geschikte mensen, maar een kieslijst moet je zorgvuldig samestellen", legt Rillmann uit. Er was meer tijd nodig om dat goed te doen. Dus zijn de komende verkiezingen te kort dag. "Maar dat wil niet zeggen dat het hier stopt. Bijvoorbeeld de volgende landelijke verkiezingen of de Provinciale Statenverkiezingen over vier jaar."

Code Oranje gaat uit van een nieuw soort democratie, waarbij de politiek in dienst staat van de bevolking en niet andersom. Vanuit het beginsel 'Right to Challenge' waarbij mensen hun eigen belangen kunnen behartigen. De overheid faciliteert alleen. Burgers nemen de beslissingen en organiseren de plannen ook zelf. 

In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant doet Code Oranje mee. Overijssel moet nog een paar jaar geduld hebben. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
code oranje provinciale staten Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: