Verdachte grote wapenvondst Hengelo 'bewaarde het wapentuig alleen maar'

Het was een flink arsenaal aan wapens: meerdere machinegeweren en zelfs een granaatwerper met bijbehorende munitie. Het wapentuig zat in vuilniszakken en een sporttas en werd begin november vorig jaar gevonden aan de Moderatohof in Hengelo. Degene die ervoor vastzit, "was alleen verantwoordelijk voor de opslag", zegt zijn advocate nu. "Hij bewaarde het wapentuig alleen maar."

Volgende week moet de 28-jarige Hengeloër voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen. Hij werd begin november opgepakt. De man bewoonde tijdelijk een kamer in het huis aan de Moderatohof in Hengelo, daar waren de wapens opgeslagen. De bewoner van het huis, de 29-jarige Rutger, werd ook opgepakt. Hij is inmiddels op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie is hij nog wel verdachte.

Expertise

De 28-jarige Hengeloër die volgende week voor de rechter komt, heet Tarean. Voordat hij vast kwam te zitten, was hij personal trainer. Volgens zijn advocate is dit hem allemaal een beetje overkomen: "Hij wist wel dat er wapens in die zakken zaten, maar ook niet precies wat voor een wapens. Dat is absoluut niet zijn expertise. Hij bewaarde ze voor kennissen", volgens zijn advocate. Ze gaat volgende week proberen haar cliënt op vrije voeten te krijgen in afwachting van het eindproces.

Reeks beschietingen

Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de automatische wapens gebruikt zijn bij een reeks van beschietingen en liquidatiepogingen in Enschede, Gronau en Almelo. Er vielen meerdere gewonden. Sommige slachtoffers werden geraakt door meerdere kogels, maar hebben het overleefd. Voor de schietpartijen zitten twee broers vast. De raketwerper is voor zover bekend nooit gebruikt.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: