Regio Enschede

13 jaar cel voor ex-vriendin in Enschedese 'Voogdijmoord'

Het slachtoffer was Mustafa Kanat
Het slachtoffer was Mustafa Kanat © beeldbewerking RTV Oost
Het gerechtshof heeft de ex van de vermoorde Enschedeër Mustafa Kanat veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van moord. De rechtbank in Almelo sprak haar eerder nog vrij. Volgens het gerechtshof was de ex, Ellen, de initiator van het plan om Kanat te vermoorden. Tegen haar en twee mede-verdachten was in hoger beroep 15 jaar cel geëist. Eén van die medeverdachten is nu vrijgesproken, de ander veroordeeld tot 12 jaar.
Mustafa Kanat werd september 2014 voor zijn flat aan de Fazantstraat doodgestoken. Volgens het gerechtshof is de moord geïnitieerd door Mustafa's ex, Ellen. Zij was boos over een uitspraak van de rechtbank over de voogdij over hun dochter. Ellen was samen met hun dochtertje verhuisd naar Bergen op Zoom, maar moest van de rechter terug verhuizen naar Enschede zodat Mustafa zijn dochtertje vaker kon zien. Zij was daar zo boos over dat ze Mustafa meerdere malen dood wenste, vandaar de naam 'Voogdijmoord'. 

Klusje

Haar toenmalige Belgische vriend Mike heeft de moord daadwerkelijk uitgevoerd. Mike heeft samen met Ellen messen gekocht, evenals maskers en kleding die op de fatale avond werd gedragen. Daarnaast is Mike samen met Ellen naar Enschede gereden om te kijken waar Mustafa woonde en hoe hij binnen moest komen.
Mike heeft vervolgens meerdere kennissen gevraagd om 'iemand een lesje te leren'. Kennis Glen heeft zich daar uiteindelijk voor gemeld. Hij was op de avond van de moord wel mee naar Enschede, maar wist volgens het gerechtshof niet dat Mike een moord wilde gaan plegen. "Dat kon net zo goed om een bedreiging gaan." Glen is vrijgesproken. Mike heeft 12 jaar cel gekregen. 
Ellen's moeder, 'oma Mieke', is net als bij de rechtbank vrijgesproken. Tegen haar was twee jaar gevangenisstraf geëist. Volgens justitie wist ze van de moordplannen en heeft ze zelfs manieren bedacht hoe Mustafa van het leven kon worden beroofd. Maar het gerechtshof oordeelt dat de oma er mogelijk wel van wist, maar zijn de aanwijzingen niet concreet genoeg.

Eerder nog vrijspraak

Door de rechtbank in Almelo werd naast oma Mieke ook Mustafa's ex Ellen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Glen en Mike werden toen veroordeeld tot elf jaar cel voor doodslag. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.