Zwolle

Baggerslib en zonnepanelen; dat trekt de natuur bij de Zwolse Bomhofsplas niet

Een zonnepark op het water maakt het leven eronder dood. En dan ook nog vervuild slib op de bodem storten? Nee, dat zien omwonenden van de zandwinningsplas allerminst zitten.
Vastbesloten zijn ze om de Zwolse gemeenteraad van hun indringende boodschap te overtuigen. Madeleine Pierik en Jan Kam wonen vlakbij de Bomhofsplas en vinden dat de raad maandag niet mag besluiten tot een zonnepark en slibdumping.

Geen vis, geen vogel

Madeleine Pierik: "Zonnepanelen zijn een heel mooi iets, maar dit is ook een hele mooie plas. Met ruim 20 hectare zonnepanelen op het water, sluit je de lichtinval af. Dat betekent geen leven meer, geen vis en daarmee geen voedsel meer voor al die bijzondere vogels die hier komen. En die allemaal ook in het beschermde Natura 2000-gebied hier vlakbij leven."
Daarbij komt dus het plan voor slibdumping, het zogenoemde verontdiepen van de plas. Jan Kam: "We willen bij de gemeenteraad tussen de oren krijgen dat we deze prachtige natuur hier niet moeten aantasten. Laat het zoals het is, dan heb je er in de toekomst ook wat aan. Want als je straks weer moet gaan opruimen wat we er nu inleggen, dat willen we niet en is gewoon onverstandig."

Twee besluiten

Pierik en Kam hopen dat de Zwolse gemeenteraad de natuur van de zandwinningsplas spaart. Pierik: "We zijn verontrust dat met een besluit over de zonnepanelen er via een klein achterdeurtje ook meteen toestemming wordt gegeven voor het dumpen van vervuild baggerslib. Dat willen we niet. En het is eerder ook toegezegd dat er twee besluiten moeten worden genomen die los van elkaar staan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.