Zwolle

56 jaar geleden won Reinier Paping uit Dedemsvaart "De tocht der tochten"

18 januari 1963 was de dag van zijn leven. Reinier Paping uit Dedemsvaart won de Elfstedentocht onder helse omstandigheden. Bij de start was het -18 graden en er waaide een ijskoude oostelijke wind. "Zo'n dag komt nooit meer terug natuurlijk, maar ik weet het nog van het begin tot het eind " zegt Paping.
In zijn woning in Zwolle vertelt de nu 87-jarige schaatser zijn verhaal nog maar een keer. Hoe goed hij zich die dag voelde. Hoe hij met een groep van 20 man op kop kwam. Hoe hij het tempo bepaalde in de groep. En hoe hij op een gegeven moment een plasje moest doen langs de kant.
"Ze reden gewoon door met een flink tempo. En toen werd ik een beetje kwaad", herinnert Paping zich nog. Hij zette een flinke versnelling in en wist de groep weer te achterhalen. "Willen jullie mij kwijt soms?" riep Paping toen hij de groep weer bijgehaald had.

Lopen

Nadien schaatste hij al zijn concurrenten eraf. Het ijs werd steeds slechter en soms kon hij door de sneeuwjacht niet meer schaatsen, maar moest hij stukken lopen op zijn klompschoentjes. "Ik vroeg aan de kant hoe ver het nog was. De een zei 6 kilometer, even later zeiden ze nog 8 kilometer. Ik dacht: er komt maar geen eind aan."

Levende legende

Maar als hij de finish over is en in de armen van zijn vrouw valt, is hij alle vermoeidheid en ellende vergeten. Sindsdien is Paping een levende legende. 
De Elfstedentocht is al 22 jaar niet meer gereden.  Paping: "Hij zal heus nog wel een keer komen maar wanneer? Ik hoop dit jaar.. Dan kan ik het nog meemaken want ik word ook een stukje ouder."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.