Overvaller

9 jaar cel geëist tegen overvaller die hoogbejaarde Enschedese bruut beroofde

Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia
Rechtspraak / uitspraak / Vrouwe Justitia © iStock
De Bulgaarse overvaller die in april vorig jaar twee hoogbejaarde vrouwen in Enschede bruut beroofde hoorde vrijdagmiddag 9 jaar cel tegen zich eisen.
De uit de Bulgaarse havenstad Varna afkomstige man zou midden in de nacht van 10 april vorig jaar de woning van een 83-jarige vrouw aan de Bentrotstraat zijn binnengeslopen. Daar zou hij de slapende bewoonster meermaals zo hard in haar gezicht geslagen hebben dat ze er meerdere botbreuken aan overhield.

Aanhouding

Onder dwang van een mes moest ze sieraden afstaan en haar pinpas en pincode afgeven. Omdat de vrouw de verkeerde code meegaf mislukte een pinpoging kort na de overval. De pas werd ingeslikt en de Bulgaar kwam goed in beeld op de camera bij de automaat. De beelden van de pinautomaat werden in het programma Opsporing Verzocht getoond. Een voormalige Bulgaarse huisgenoot herkende de 46-jarige op die beelden en belde de politie. Het leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding.

Tweede beroving

Acht dagen na de eerste brute woningoverval werd een 88-jarige vrouw in haar woning aan de Lijsterstraat beroofd. Ook zij werd hard geslagen in haar gezicht. De Bulgaar heeft de eerste overval bekend maar ontkent dat hij de tweede pleegde.

Tot bloedens toe geslagen

Voor de slachtoffers waren de overvallen midden in de nacht traumatisch. Het slachtoffer van de laatste overval is inmiddels overleden. Een van haar dochters vertelde dat de overval ruim twee uur duurde. In die tijd werd het hele huis op de kop gezet en haar moeder tot bloedens toe geslagen. "Haar hele leven was op de kop gezet." De levenslustige 88-jarige overleed begin juni, nog geen anderhalve maand na de overval. In de week na de overval werd bij haar een ongeneeslijke ziekte ontdekt. De kinderen van de vrouw denken dat hun moeder langer had geleefd zonder de verschrikkelijke ervaring van de overval. De nabestaanden claimen ruim 17.000 euro bij de Bulgaar, de waarde van de weggenomen sieraden.
De Bulgaar zegt dat hij in de gevangenis ook een eind aan zijn leven probeerde te maken. Hij schreef een afscheidsbrief waarin hij zijn bekentenis bevestigde en nog eens beschreef hoe zijn ex bij de tweede overval betrokken was. Volgens de Bulgaar wilde hij dood omdat hij ernstig bedreigd werd door de vrouw.

Suïcidepoging

Officier van justitie Leusink gelooft daar niets van; "meneer zegt, ik stap uit het leven omdat ik bedreigd wordt en vervolgens belt hij diezelfde vrouw om haar gelukkig nieuwjaar te wensen? Ik denk dat u ons allemaal een mooi verhaal op de mouw probeert te spelden om onder die andere overval uit te komen." Leusink twijfelt ook of de suïcidepoging wel serieus was, "de penitentiaire inrichting heeft daar een hele andere mening over. Ik heb ze gebeld en ze zeggen daar alleen maar, nou meneer was een beetje onwel geworden."
Volgens officier van justitie Leusink liegt de Bulgaar gewoon dat hij barst. De man, die de helft van zijn leven al doorbracht in gevangenissen door heel Europa, is gewoon betrokken bij beide overvallen. De overvallen zijn identiek tot in de kleinste details; "in dezelfde periode, dezelfde buurt, rond hetzelfde tijdstip, slachtoffers die hoogbejaard zijn, in hun slaapkamer werden bedreigd door een buitenlandse man die hen in het gezicht slaat, met geweld hun sieraden van de vingers trekt, vraagt om de pincode en de telefoon van het slachtoffer meeneemt en gebruikt om zijn eigen SIM-kaart in te stoppen."

'Mensonterend'

Leusink noemt de behandeling van de slachtoffers door de Bulgaar 'mensonterend'. "U moet zich eens voorstellen dat je als vrouw van boven de 80 zo behandeld wordt en het ook nog eens zo lang duurt voordat de dader weggaat. Een van de vrouwen moest naar de wc maar moest op een emmer in de badkamer plassen!"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.