ijsbaan

Schaatskoorts loopt op in Overijssel; ijs nu nog dun en gevaarlijk

Kraken, piepen, scheuren of er gewoon helemaal doorheen zakken. Dat is wat er gebeurt als je vandaag in Overijssel een ijsvloer opgaat.
Op de ijs- en skeelerbaan in Losser ligt inmiddels een bevroren laag water, dikte ongeveer 2 centimeter. Maar als je er voorzichtig op glibbert, ontstaan onmiddellijk diepe scheuren. Hetzelfde geldt voor heel veel andere ijsplekken in onze provincie.

Uiterwaarden Olst

De uiterwaarden tussen Olst en Fortmond bijvoorbeeld, zijn voor de helft veranderd in een ijsvlakte. Op het oog een prachtige schaatsvloer, maar schijn bedriegt. Al bij een eerste stap zak je volledig door het ijs en sta je in het zompige, ondergelopen grasland.
De ijsbaan in Holten, De Noordpool genaamd, lijkt op het eerste gezicht ook geschikt om te schaatsen. Maar op de plekken waar de baan vol in de zon ligt is het ijs flinterdun. Voorzitter Hans Heyda van De Noordpool: "De zon is de boosdoener. Als die weg zou blijven en het vriest vannacht weer zo hard, zouden we de komende dagen misschien kunnen schaatsen. Nu is het ijs op sommige plekken echt nog veel te dun."

Enter

Tussen IJssel en Duitse grens, het gebied waar de strengste vorst in Overijssel werd waargenomen, lijkt de ijsbaan van Enter een goede kans te maken als één van de eersten te openen. Inmiddels ligt er al een vrij stevige ijslaag. De beschutte ligging, achter een flink bosperceel - beschermd tegen de zon, doet het ijs zichtbaar goed.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.