schaatsen

Haaksbergen heeft er vertrouwen in: "Misschien morgen al marathon op natuurijs"

De ijsvereniging van Haaksbergen hoopt morgen de eerste marathon op natuurijs te houden. De ijslaag is op bijna de hele baan drie centimeter dik; nét voldoende. De schaatsbond kan vanmiddag een belletje verwachten om het ijs officieel te komen meten. Blijft Haaksbergen de concurrentie voor?
Groen licht van de gemeente? Check. Een evenementenvergunning? Check. Een drie centimeter dikke ijslaag? Bijna. Vrijwel de hele baan is dik genoeg, alleen in de achterste bocht is het ijs nog maar 25 millimeter dik. 
Zelfs de zonneschermen kunnen de bocht niet helemaal beschermen tegen de stralen van de middagzon. Schaatsen zit er dus voorlopig niet in. Maar de ijsvereniging houdt hoop: het gaat vanavond vriezen. Als alles meezit, kan de marathon morgenavond beginnen.

Noordlaren schaatst al

Terwijl Haaksbergen alleen gespannen naar het ijs kan kijken, schaatst half Noordlaren al op de buitenbaan van het Groningse dorp. "Wij schaatsen hier al lang", zegt voorzitter Jan-Geert Veldman trots.
Ook in Noordlaren is het ijs amper dik genoeg: drie centimeter. Toch is de baan open voor bezoekers. Betekent dit dat het Groningse dorp niet in de race is voor de begeerde eerste marathon? "Jawel, maar de marathon is niet heilig. Wij vinden dat de baan gewoon open moet als je kunt schaatsen", zegt de voorzitter.

Schaatsbond

De ijsvereniging in Noordlaren heeft al lang gebeld met de schaatsbond. Vanavond gaan vrijwilligers de ijslaag marathon-proof maken. Kat in 't bakkie voor de Groningers, zou je zeggen.
Zo denken de noorderlingen er zelf niet over. "Ik denk dat de marathon morgenvroeg in Haaksbergen is", zegt Veldman. Hij belde eerder vandaag met Haaksbergen en kreeg te horen dat het ijs daar óók al drie centimeter dik is. "Ik gun het ze wel."
Dat één van de bochten in Haaksbergen amper bevroren is, is in Groningen kennelijk niet bekend.
Het moet flink vriezen vannacht, wil Haaksbergen een kans maken. De vereniging wil vanmiddag de schaatsbond bellen, die dan morgenvroeg het ijs komt meten. Bij groen licht moet er in één dag een ijsstadion worden gebouwd en schaatsers worden gestrikt.
In Haaksbergen zijn ze er klaar voor: "Alles voor het ijs."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.