Voorzitter IJSCH Haaksbergen: "Ik ben er gisteren echt in gaan geloven"

"Ik ben er gisteren echt in gaan geloven. Op het moment dat we zagen dat we overdag geen ijs verloren door de zon dacht ik: dit kan niet misgaan." En dat geloof van Wouter Otten, voorzitter van ijsvereniging IJSCH in Haaksbergen, was terecht. Vanavond wordt daar de eerste schaatsmarathon op natuurijs gereden.

Het is de zevende keer dat Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. Vanochtend om 08.00 uur zette de medewerker van de KNSB de boor in het ijs en werd duidelijk dat het met de ijsdikte wel goed zat: gemiddeld zo'n vijf centimeter. Vervolgens ging de bondsmedewerker op weg naar het Groningse Noordlaren, maar hij stuurde de auto al snel weer in de richting van Haaksbergen.

Kwaliteit

"Hij kwam weer terug om het ons persoonlijk te vertellen. We hebben even hard gejuicht, ja." Noordlaren bleek zich terug te hebben getrokken, omdat de kwaliteit van het ijs onvoldoende was. En in Haaksbergen is de ijsvloer nog nooit zo goed geweest, zegt Otten.

De toppers in de marathonwereld zullen er niet bij zijn vanavond, die zitten momenteel in Oostenrijk waar op de Weissensee verschillende schaatsmarathons worden verreden. "Maar we zijn veel meer rijders dan die toppers. Die staan echt te popelen om ook eens in zo'n mooie ambiance te schaatsen."

Scherp blijven

Nu is het hard doorwerken om alles voor elkaar te krijgen zodat de beide marathons gereden kunnen worden. "Het wordt hectisch, maar we moeten wel scherp zijn. Als je het al zo vaak hebt gedaan, schuilt het gevaar van routine en dat moeten we niet hebben", eindigt Otten.

De vrouwen starten om 19.00 uur, de mannen een uur later. De wedstrijden zijn live te zien op TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: