The Beatles

Zwollenaar verkoopt unieke fotocollectie van The Beatles

De Zwolse galeriehouder Ivo de Lange verkoopt zijn unieke fotocollectie van The Beatles. Met pijn in het hart, want de honderdveertig portretten uit de jaren zestig schetsen een bijzonder tijdsbeeld van 's werelds beroemdste popband ooit.
Vandaag gaat de fotocollectie vanuit het Zwolse depot van Ivo de Lange op transport naar Amsterdam, waar ze voorafgaand aan de definitieve verkoop nog één keer te zien is. Het is één van de grootste privé-collecties Beatles-foto's ter wereld.
De Lange weet heel goed dat hij dus iets bijzonders van de hand doet, maar wil met de verkoop ruimte maken voor nieuwe kunstprojecten waarmee hij aan de slag wil. Het afscheid doet pijn. "Het gaat om een bijzondere, historische tijdsopname van de band in een hele belangrijke periode in de popgeschiedenis", aldus De Lange.
De foto's zijn in de jaren '60 gemaakt door Robert Whitaker, destijds tijdelijk de huisfotograaf van The Beatles. Whitaker mocht als één van de weinigen in de glorietijd van The Beatles heel dicht op de huid van Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr en George Harrison kruipen.
Tussen 1964 en 1966 volgde hij The Beatles tijdens hun wereldtournee en kon zo unieke beelden van het viertal maken. Niet alleen tijdens optredens, maar ook onderweg en in vrije tijd. 
Omdat Ivo de Lange bevriend raakte met Whitaker heeft hij veel van deze bijzondere foto's kunnen kopen. Alle werken zijn origineel en persoonlijk gesigneerd door Robert Whitaker, die in 2011 overleden is. 

Topstukken

Eén van de topstukken uit de Zwolse collectie is een foto waarop The Beatles een aantal planken van piepschuim kapot maakt. Het beeld is ingelijst in datzelfde piepschuim, inclusief een aantal sigarettenpeuken die de muzikanten erin uitgedrukt hebben.
"Zelf ben ik erg gecharmeerd van de portretten van John Lennon en Paul McCartney, waarvan sommigen nog gemaakt zijn met zo'n ouderwets 60 watt lampje" zegt De Lange "en natuurlijk ook de bijzondere foto waarop The Beatles zijn afgebeeld met hompen vlees en een aantal plastic poppenhoofden."
Die laatste foto is gebruikt als cover voor het album Yesterday en Today uit 1966, waarmee The Beatles stelling namen tegen de Vietnam oorlog. 
Zwollenaar verkoopt bijzondere foto collectie van The Beatles

Populair

De collectie is onder de naam "Unseen Beatles" in de loop der jaren tientallen keren in binnen- en buitenland te zien geweest en kon altijd rekenen op veel publieke belangstelling. 
Wat de foto's straks bij verkoop opleveren is volgens de Zwolse galeriehouder niet te voorspellen. "De fotograaf Robert Whitaker heeft de waarde van de collectie tien jaar geleden op 1,2 miljoen euro geschat, maar dat zegt helemaal niets. Ik ga er op voorhand geen prijskaartje aan hangen", aldus De Lange.
Zwollenaar verkoopt exclusieve foto collectie van The Beatles
Zwollenaar verkoopt exclusieve foto collectie van The Beatles © Robert Whitaker

Laatste expositie in Amsterdam

De Zwolse eigenaar hoopt wel dat zijn verzameling straks door één koper overgenomen wordt zodat de collectie intact blijft. Of de foto's daarna nog in het openbaar te zien zijn hangt van de nieuwe eigenaar af en is dus onzeker.
Daarom krijgen de liefhebbers van de zogenoemde Fab Four nog één keer de kans om de foto's te bewonderen. Omdat het dit jaar precies 55 jaar geleden is dat de Beatles in Amsterdam optraden en hun befaamde boottocht door de gracht maakten,  zijn de beelden van 24 januari tot en met 17 maart in het Amsterdamse 5&33 Art'otel te zien.
"Eventuele kopers kunnen zich daar melden, zij die er niet dan wordt de collectie na afloop van die tentoonstelling geveild", aldus eigenaar Ivo de Lange.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.