Kop van Overijssel

Eerste waaghalzen gaan het ijs op in omgeving Oldemarkt

Ze begeven zich op glad ijs, de eerste waaghalzen die de ijzers hebben ondergebonden om in de omgeving van Oldemarkt een schaatstocht te maken. Het ijs is nog niet dik genoeg om er veilig op te schaatsen, maar dat heeft een groepje fanatiekelingen er vanochtend niet van weerhouden.
Terwijl net bekend is gemaakt dat vanavond in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs van het jaar wordt verreden, stappen in de Kop van Overijssel drie fanatieke schaatsers het ijs op. Ze hebben net gekeken of het kan. Het ijs is vijf centimeter dik en "dat moet kunnen" zegt een van de heren.
De schaatsen zijn uit het vet gehaald
De schaatsen zijn uit het vet gehaald © RTV Oost / Ties van der Heide

Van kinds af aan

Ook als de scheuren in de ijslaag ontstaan, blijft het groepje koel. Ze glijden rustig verder door het winterse landschap. "Ik heb het al vanaf kinds af aan: als het vriest gewoon proberen. Geen gekke dingen doen en onverantwoorde risico's nemen", aldus de waaghals.
Het trio schaatst al veertig jaar na een paar nachten vorst in de omgeving van Oldemarkt. "Ik zou niet ergens gaan schaatsen waar ik het niet ken. Hier schaats ik altijd, hier weet ik wel dat het goed gaat."
De scheuren ontstonden in het ijs toen de eerste meters werden geschaatst
De scheuren ontstonden in het ijs toen de eerste meters werden geschaatst © RTV Oost / Ties van der Heide

'Het gevoel'

Maar waarom willen de heren per se eerste zijn? "Het is een beetje de spanning van als eerste zijn. Maar vooral het gevoel van buiten zijn op zo'n fantastische dag. Mooier is er toch niet?"
Eerste waaghalzen gaan het ijs op
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.