nieuws

Van een 'stroslang' tot koek en zopie: dit is er nodig voor een schaatsmarathon

Rond 09.00 uur kwam het verlossende woord van de KNSB en om 19.00 uur begint de eerste schaatsmarathon op natuurijs van dit jaar. De vrijwilligers van schaatsvereniging IJSCH hebben dus een kleine tien uur om alles klaar te maken. Wat er moet in die tijd allemaal gebeuren?
Het is alweer de zevende keer dat Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs mag organiseren. Toch wordt alles op tijd gereed hebben niet makkelijk, zegt IJSCH-voorzitter Wouter Otten. "Vroeger zeiden we: we willen het minimaal 24 uur van tevoren weten als we de eerste marathon krijgen. Dan hebben we voldoende tijd. Maar de strijd tussen de verschillende ijsbanen werd steeds heviger. Daarom zeggen we sinds een aantal jaar, 'als we het voor tien uur 's ochtend weten, kan er 's avonds een marathon worden gereden'."
Otten verwacht dat het wel gaat lukken, maar "het wordt hectisch, we moeten wel scherp zijn." Dit is wat de veertig vrijwilligers vandaag doen:

Slang van stro

Misschien wel het belangrijkste is de beveiliging langs de baan, zegt Otten. "Dat doen we met strobalen. Die koppelen we met plastic folie aan elkaar zodat het een soort slang wordt. Dat is echt noodzakelijk want als je een valpartij hebt dan moet dat de klap opvangen. Het wordt ook gekeurd door de KNSB."
Wat voerden de vrijwilligers vandaag uit in Haaksbergen?

Traumateam

Veiligheid is ook bij veel andere delen van de organisatie het sleutelwoord. "Er komt een traumateam van de KNSB met een ambulance, mocht er wat gebeuren. En we hebben zelf het Rode Kruis van Haaksbergen geregeld, dat doen we altijd ook voor het publiek." En om dat publiek een beetje ordentelijk naar de schaatsbaan te dirigeren, komen er verkeersregelaars.

Satellietwagens

Ook niet onbelangrijk: "Bij de baan moeten we een jurywagen opzetten, een podium bouwen en er wordt een mediapark ingericht voor de satellietwagens." Ook neemt de KNSB een tribune mee, "maar daar moet je je niet teveel van voorstellen", zegt Otten. "Rondom de ijsbaan ligt sowieso al een dijkje waar mensen op kunnen staan."

Schutterijgebouw als kleedkamer

Ook de naastgelegen schutterijvereniging helpt een handje mee. Vrijwilligers richten hun verenigingsgebouw in als inschrijfbalie en kleedkamer voor de schaatsers.

Koek-en-zopie

Verder moet de catering in orde worden gemaakt, zegt Otten. "Het publiek moeten we warm kunnen maken met chocomel of koffie." Vrijwilligers gaan de gereedschapsschuur van de ijsvereniging inrichten als koek-en-zopie-kraam.
En de ijsbaan zelf? Die ligt er eigenlijk al helemaal goed bij. Vóór 19.00 uur mag niemand erop schaatsen. "We willen 'm helemaal perfect houden voor de race", zegt Otten.
De vrouwen starten vanavond om 19.00 uur, de mannen een uur later. De wedstrijden zijn live te zien op TV Oost.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.