Dankzij e-health heeft meneer Douwe zijn vrijheid terug

E-health rukt steeds meer op in de gezondheidszorg. Elektronica en allerlei online toepassingen zie je inmiddels in alle lagen van de gezondheidszorg terug. Zo kan de 85-jarige meneer Douwe weer zelf een ommetje maken, met hulp van een GPS-tracker.

E-health. Het klinkt technisch en ingewikkeld, maar vaak zijn de oplossingen voor de gebruikers juist heel simpel. Zorggroep Oude en Nieuwe land werkt sinds kort met een GPS-tracker voor meneer Douwe, bewoner van een gesloten afdeling in verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord.

De weg kwijt

Meneer Douwe woont hier samen met zijn dementerende vrouw die veel zorg nodig heeft. Hij is zelf nog best fit en gaat er graag op uit. Maar het personeel is bang dat hij de weg kwijt raakt, dus zat meneer Douwe noodgedwongen hele dagen binnen.


Sinds kort maakt hij weer bijna dagelijks een ommetje. Met de GPS-tracker die hij meeneemt kan het personeel op een scherm altijd zien waar hij is. Ook gaat er een alarmpje af als hij buiten de vooraf ingestelde straal komt. De tracker werkt twee kanten op: als meneer Douwe de weg niet meer weet drukt hij op een knop en krijgt gelijk contact met een medewerker.

Vissen

Meneer Douwe is enthousiast over de tracker: "Het geeft een veilig gevoel, als er wat is hoef ik alleen maar op de knop te drukken. Echt zalig dat ik er weer uit kan. Van de zomer neem ik lekker mijn vishengel mee."

De medewerkers op de afdeling merken ook dat het meneer Douwe goed doet. Als hij de hele dag binnen zit wordt hij onrustig, ziet zorgmedewerker Jeanet Oosterhuis: "Het geeft hem vrijheid en het is goed voor zijn gevoel van eigenwaarde. Het is fantastisch dat dit bestaat".

Denkwerk en techniek

Het klinkt simpel, je geeft een bewoner een  GPS-tracker mee en het komt wel goed. Toch zit er veel denkwerk en techniek achter voor het breed ingezet kan worden. Voordat je iemand veilig de deur van een gesloten afdeling uit kunt laten gaan moeten er veel vragen worden beantwoord.

Is er wel altijd een medewerker die kan reageren op een oproep, of moet je bepaalde tijden instellen? Hoe bepaal je wat een geschikte straal is? Snapt de bewoner wel goed wat hij moet doen met de tracker? Wat als de batterij leeg is? Pas als dat allemaal duidelijk is kan de GPS-tracker een meerwaarde hebben voor de cliënt.

Geen vervanging van medewerker

Zorgadviesbureau Coreon helpt instellingen met het invoeren van allerlei e-health toepassingen. Lotte Balkenende van Coreon heeft in de Talma Hof gekeken naar de GPS-tracker.

Zij ziet e-health oplossingen als hulpmiddel om het groeiend personeelstekort in de zorg te kunnen opvangen: "Het kan wel werk uit handen nemen, maar nooit om de medewerker te vervangen, maar om de tijd terug te geven aan de zorgmedewerker, om zo echt bij te dragen aan het leefplezier van de cliënt".

E-health-week

Van 21 tot en met 26 januari is het de week van de e-health. Er zijn allerlei activiteiten om e-health bekend te maken en uit te leggen wat het zoal kan inhouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: