harde leerschool

Rugbyers stomen lastige jongeren klaar voor arbeidsmarkt

In april gaat bij de rugbyers van de Big Bulls in Almelo de Harde Leerschool van start. Dit is een initiatief van de gemeente Almelo, waarbij jong volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden klaargestoomd om te gaan werken door middel van de sport rugby.
Stichting De Harde Leerschool biedt een programma waarbij circa 25 jongeren leren om vertrouwen en respect te krijgen in elkaar en in zichzelf door een intensief, fysiek en mentaal programma waarin rugby de hoofdrol speelt. Het programma tackelt problemen die jongeren hebben met gedrag en autoriteit.
Om deel te nemen moet je wel gemotiveerd zijn. Jongeren moeten fysiek en mentaal in staat zijn om circa 2 maanden, 3 dagen per week (18 uur) aan de slag te gaan.
Rugbyers stomen lastige jongeren klaar voor arbeidsmarkt
Verenigd Koninkrijk
Het programma wordt begeleid door professionele rugbycoaches, professionele mentale coaches en een programmaleider. De Harde Leerschool is gebaseerd op 'The School of Hard Knocks' uit het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier het filmpje van Hard Knocks.
Dirk Danen is één van de begeleiders. Hij is toprugbyer en is speelt momenteel als Vice Captain bij Nederland Heren XV en regerend Nederlands Kampioen Rugby Club Hilversum. Naast zijn topsportcarrière is hij werkzaam als zelfstandig Strength & Conditioning trainer. "Als ik zie hoe deze jongeren in zo'n korte tijd een enorme omslag maken met hulp van de rugbysport, dan maakt dat mij blij."

Respect en fysieke kracht

Maar waarom rugby? Rugby is bij uitstek een sport waar mentale weerbaarheid en het creëren van onderling respect centraal staan, zowel binnen het team als richting de tegenstander. Door middel van onder meer fysieke kracht en tactisch spel heeft rugby zich bewezen als instituut voor ontwikkelen van beschaafde spelers. Of in de woorden van Winston Churchill: “Rugby is a hooligans game played by gentlemen.”
Binnenkort gaat Almelo op zoek naar geschikte kandidaten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.