WDODelta

Waterschap over droogte 2018: "De watervraag was extreem groot"

Door de droogte was de watervraag extreem groot
Door de droogte was de watervraag extreem groot © WDODelta
De wateraanvraag was in 2018 extreem groot, blijkt uit de evaluatie van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). "Vergeleken met een gemiddeld jaar is afgelopen zomer ongeveer twee keer zoveel water aangevoerd vanuit de IJssel en het IJsselmeer", zegt dijkgraaf Herman Dijk.
Al dat water was nodig om in de lange droge zomer de waterpeilen zo goed en lang mogelijk op niveau te houden. "En omdat er massaal water werd gebruikt voor het besproeien van gewassen", voegt Dijk daaraan toe.

Neerslagtekort

"Het neerslagtekort was drie keer groter dan in een gemiddeld jaar", vertelt de dijkgraaf. "Grondwaterstanden zakten ver onderuit en waterpeilen in sloten, rivieren, kanalen en vijvers konden in een deel van ons werkgebied niet op voldoende niveau worden gehouden."
De gevolgen van de droogte waren niet alleen bij de landbouwgewassen en natuur zichtbaar, ook de dijken hadden te lijden onder de aanhoudende droogte.

Maatregelen

Zo verslechterde de grasbekleding op de dijken en ontstonden op diverse plekken scheuren in kleidijken. Als maatregelen is het maaien van de dijken uitgesteld, mochten schapen tijdelijk niet op de dijken grazen en werd een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de toestand van de grasbekleding.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.