Deventer

Advocaten in actie voor hogere tarieven: "In belang van onze cliënten"

Advocaat Jan Vlug uit Deventer ijvert voor hogere tarieven: 'In het belang van onze cliënten.'
Advocaat Jan Vlug uit Deventer ijvert voor hogere tarieven: 'In het belang van onze cliënten.' © RTV Oost
De advocaten in Overijssel voeren woensdag actie voor hogere tarieven. Minister Dekker gaat die dag in debat met de Tweede Kamer over een nieuw financieringssysteem voor gesubsidieerde bijstand. Volgens advocaat Jan Vlug uit Deventer is het niet alleen in het belang van raadslieden maar ook van hun cliënten dat er een goede vergoeding komt: “Straks kunnen mensen niet meer scheiden omdat ze te arm zijn.”
Een delegatie advocaten is woensdag van de partij op het Binnenhof. Onder hen een aantal Overijsselse raadslieden.

Vurig pleidooi

Strafpleiter Jan Vlug geldt als onbezoldigd voorvechter van hogere tarieven voor hem en zijn collega’s. Al jaren houden advocaten een vurig pleidooi voor kostendekkende tarieven voor zogenoemde toevoegingszaken.

Tientjeswerk
Want er mag onder het grote publiek dan het beeld heersen van advocaten in grote auto’s en dure maatkostuums, de praktijk steekt volgens de juristen toch heel wat anders in elkaar. Niet zelden zijn rechtszaken letterlijk tientjeswerk.

Daarbij gaat het vooral om zogenoemde toevoegingen: door de Staat gefinancierde rechtshulp.

Niet meer van deze tijd

De vergoedingen die daarmee gepaard gaan, zijn volgens advocaat Vlug niet meer van deze tijd: “Je moet je inlezen in een dossier, hebt te maken met reistijden naar rechtbank of huis van bewaring en tijdens de rechtszaak zelf met wachttijden. Of een zaak wordt bijvoorbeeld aangehouden. Per saldo hou je dan echt schrikbarend weinig over. Het is dan echt tientjeswerk. Daar kun je geen kantoor van runnen.”

Nieuwe financiering
Minister Dekker wil het huidige systeem van gefinancierde rechtsbijstand op de schop nemen. Nog deze kabinetsperiode moet dat het geval zijn. De advocaten houden hun hart vast. “Dekker heeft immers al aangegeven dat het goedkoper moet.”

Raadsman Vlug: “Dekker geeft telkens aan dat de vergoedingen de afgelopen zeventien jaar enorm zijn gestegen. Maar daar vertelt hij niet bij dat die met name de laatste vijf jaar juist zijn gedaald. Probleem is dat we te maken hebben met een minister die geen jurist is, maar bureaucraat.”
Volgens Vlug zijn om die reden al heel wat advocaten afgehaakt, wat vervolgens weer zorgt voor extra werkdruk onder hun ambtgenoten.

Niet uit eigenbelang
Vlug ontkracht het beeld dat de advocaten alleen maar handelen uit eigenbelang. Sterker, financieel gewin is juist niet hun voornaamste drijfveer. Dat blijkt volgens hem wel uit het feit dat ze ondanks de lage vergoedingen voor hun cliënten op de barricaden blijven staan: “Het laatste wat we namelijk willen is onze klanten in de steek laten. En daar parasiteert het huidige systeem op. De overheid beseft immers drommels goed dat we onze cliënten toch niet aan hun lot overlaten.”

'Grenzen zijn bereikt'

Een goede gesubsidieerde bijstand is volgens Vlug cruciaal voor een rechtsstaat als Nederland. “Waar het om gaat, is dat het recht beschikbaar moet zijn voor iedereen. En niet alleen strafrecht, maar ook bij civiele vorderingen en familierecht. Echtscheiding móet bijvoorbeeld via de rechtbank, daar ontkom je niet aan. Straks zitten we op een punt dat mensen niet meer kunnen scheiden omdat ze te arm zijn. De grenzen zijn bereikt.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.