'Geen zonnepark in Ommerkanaal, we kregen eerst al windmolens en nu dit'

Bewoners van het buurtschap Ommerkanaal willen geen zonnepark. Ook niet als ze er na inleg van eigen geld uiteindelijk financieel van kunnen meeprofiteren.

Op een druk bezochte informatieavond was de toon al vroeg gezet. "We zitten niet te wachten op zo'n glimmend landschap, we konden al niks inbrengen tegen die 10 windmolens en nu komt er ook nog een zonnepark. Dat willen we niet."

Nog geen vergunning

Raedthuys Pure Energie exploiteert vier van de tien toekomstige windmolens en vindt de locatie in Ommerkanaal heel geschikt om ook een zonnepark aan te leggen. Zo'n 20 hectare groot moet dat worden en het zonnepark kan 25 procent van de duurzame energieopgave waar de gemeente Ommen voor staat realiseren.

"Deze avond is puur informatief, er is nog geen vergunning aangevraagd, we willen eerst weten hoe de buurt over een mogelijk zonnepark denkt." Matthijs Oppenhuizen van Raedthuys begrijpt de tegenstand wel, helemaal omdat de bewoners net het proces windmolens achter de rug hebben.

"Toch moeten we beseffen met elkaar dat duurzame energieopwekking noodzakelijk is. Er moeten dit soort projecten gerealiseerd worden en omdat de infrastructuur hier ligt is dit voor ons als bedrijf een prima plek."

Geen draagvlak maar acceptatie

Het betrekken van de bewoners in een vroeg stadium is een bewuste keuze, maar betekent niet dat er draagvlak moet zijn voor het plan, dat is ook niet realistisch zegt Oppenhuizen.

"Wat je hoopt is dat je door met elkaar in gesprek te gaan vragen beantwoordt en eventuele bezwaren kunt wegnemen met kleine ingrepen zoals een hoge heg met wintergroene struiken zodat het zicht op het zonnepark ontnomen wordt. Maar draagvlak is niet het doel, acceptatie van het plan wel."

Overval

De mensen die aanwezig waren vanavond lieten duidelijk merken helemaal geen zonnepark te willen. "We voelen het als een overval, dit gebied is landelijk, waarom leggen ze geen zonnepanelen op daken. Genoeg agrarische gebouwen hier, laat die landbouwgrond voor de landbouw. Er is geen draagvlak, hoe kunnen we dit tegenhouden."

Er wordt getwijfeld aan het financiële participatie gedeelte in het plan. Niet iedereen heeft het geld om te investeren, of wil investeren. "Ik krijg niet de lusten en wel de lasten. Ik wil die lusten ook niet, een zonnepark past hier niet."

Raedthuys vindt het nog te vroeg om te zeggen of het bedrijf daadwerkelijk een vergunning gaat aanvragen. "We laten deze avond bezinken. De vragen die gesteld zijn en de antwoorden daarop worden aan de bewoners teruggekoppeld in een nieuwsbrief. Daarna gaan we misschien nog wel een keer het gesprek aan."

Tegenhouden

Het is de vraag of de bewoners het zonnepark kunnen tegenhouden, de politiek in Ommen moet nog beleid maken over dit soort vraagstukken. Sommige bewoners hebben aangekondigd dat als er een vergunning wordt verleend, door te willen strijden tot aan de hoogste rechter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: