Zwolle

Tom van Stichting JOW! traint voor het Open NK Mascotteschaatsen

In het dagelijks leven is hij verbonden aan Stichting JOW!, een stichting die jongeren koppelt aan ouderen voor één-op-één-activiteiten in heel Overijssel. Vanmorgen stond Tom van Eijk als DinoJOWsaurus op schaatsbaan De Scheg in Deventer in voorbereiding op het Open NK Mascotteschaatsen dat zondag wordt gehouden.
Het DinJOWsaurus mascottepak waarin Tom zondag de wedstrijd moet schaatsen is groot, log, warm en zacht. "Ik zie nauwelijks iets, dus daar moeten we iets op verzinnen", zegt Tom na de eerste meter op het ijs.

Bokaal van gerecyclede mobieltjes

Hoewel het mascotteschaatsen vooral voor de fun is, neemt Tom de trainingen en de wedstrijden zondag serieus. "We doen natuurlijk mee om aandacht te vragen voor onze stichting. We hebben deze dino nu een jaar als mascotte en we willen hem graag een actieve rol geven. Maar het einddoel is natuurlijk het winnen van de cup van gerecyclede mobieltjes in een hilarische afvalrace. Ja, de bokaal is gemaakt van afgedankte mobieltjes. Het NK wordt gesponsord door KPN. Dat zal er wel mee te maken hebben."
Het Open NK Mascotteschaatsen wordt zondag gehouden in de dweilpauzes van het NK Allround & Sprint in Thialf. In een afvalrace nemen mascottes uit heel Nederland het tegen elkaar op in een afvalrace. De deelnemers leggen een bochtig parcours af in heats van vier mascottes tegelijk. Het is een knock-out race waarbij alleen de eerste doorgaat naar de volgende ronde. In de laatste dweilpauze is de grote finale. De winnaar gaat naar huis met de felbegeerde trofee. 
Aan de hand van de tips van zijn schaatscoach hoopt Tom het schaatsen in het mascottepak snel en zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. "Het voordeel is dat als je valt, dan val je zacht", lacht hij. "En morgenmiddag krijg ik les van de broer van Erben Wennemars."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.