Renate van der Velde

Harde maatregelen ChristenUnie tegen zakkende veengrond in Kop ten koste van boeren

Lijsttrekker ChristenUnie Renate van der Velde
Lijsttrekker ChristenUnie Renate van der Velde © RTV Oost
Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om het verzakken van de veenbodem in de Kop van Overijssel te stoppen, vindt de ChristenUnie in Overijssel. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat het grondwaterpeil in het gebied niet meer verlaagd maar juist verhoogd moet worden. Slecht nieuws voor boeren in de Kop omdat ze dan wellicht moeten vertrekken. "Dan is dat zo", zegt ChristenUnie-lijsttrekker Renate van der Velde, die pleit voor goede alternatieven voor getroffen boeren.
De bodem in de Kop van Overijssel daalt met ongeveer één centimeter per jaar. Deskundigen luidden daarover vorig jaar de noodklok en vinden dat provincie en waterschap moeten ingrijpen. De ChristenUnie stelt in haar verkiezingsprogramma maatregelen voor die ingrijpend zijn voor veehouderijen in het gebied. 

Wat is het probleem met veengronden?

Om de weilanden begaanbaar te houden moet het grondwaterpeil kunstmatig laag worden gehouden. Veengrond droogt daardoor op, waardoor het in elkaar zakt en opnieuw drassig wordt. Om de grond begaanbaar te houden moet het grondwaterpeil weer verder omlaag. Maar dat leidt weer tot verdere bodemdalingen.
Volgens de ChristenUnie moet die ontwikkeling worden gestopt. Van der Velde en haar partij lopen niet weg voor drastische maatregelen. 
ChristenUnie lijsttrekker Renate van de Velde over harde maatregelen tegen zakkende veengrond

Kinderschoenen

ChristenUnie wil de boeren tegemoet komen die in de knel komen als de maatregelen die de partij voorstelt, doorgaan. "Er zijn mogelijkheden voor andere teelten. Dat staat nog in de kinderschoenen en moet nader onderzocht worden. Wat is daar mogelijk? Maar in extreme gevallen zou het er toe kunnen leiden dat gebieden helemaal niet meer geschikt zijn voor veeteelt", aldus Van der Velde. 
Volgens Van der Velde is dat niet anders, maar moet getroffen boeren wel een goed alternatief worden geboden. 
Lijsttrekker Renate van der Velde van de ChristenUnie over aanpak van verzakkende veengronden in de Kop

RTV Oost heeft met haar publiek ook een eigen verkiezingsprogramma geschreven. Meer weten? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.