Arthur Brand

Deventer kunstdetective spoort gestolen Spaans erfgoed op: "Dit geeft een kick"

Het begon allemaal met een tip in 2010, maar de kans dat de zoektocht naar de twee gestolen Spaanse stenen uit de zevende eeuw zou slagen, leek nihil. Toch gaf de Deventer kunstdetective Arthur Brand niet op. Met succes, want gisteren overhandigde hij de monumenten aan de Spaanse ambassade in Londen.
Het was een zoektocht die meerdere keren leek te sneuvelen. "Ik kreeg in 2010 een tip van iemand die de reliëfs op een kunstmarkt had gezien. Daar werden ze als tuinornament aangeboden, maar mijn contact vertrouwde het niet en schakelde mij in", vertelt Brand.
De kunstspeurder verdiepte zich in de stenen en las dat de stenen in 2004 uit een kerk in het Spaanse Burgos zijn gestolen. Bovendien bleek het om Spaans erfgoed te gaan.

Net overleden

Brand reisde twee dagen later naar Engeland om met zijn tipgever te spreken. "Maar toen ik er aankwam, was hij net overleden. Zijn vrouw wist me wel te vertellen dat er contact was geweest met ene 'Tony'."
Maar het vinden van Tony bleek allesbehalve eenvoudig. Als Brand na jaren zoeken de man vindt, blijkt deze dement te zijn. Toch weet de Deventenaar informatie los te krijgen. De per stuk honderd kilo wegende stenen waren aan een Franse antiquair verkocht.

Tuinornamenten

"De antiquair schrok zich dood toen hij hoorde wat hij had verhandeld", vertelt Brand. Want ook de Fransman was in de veronderstelling dat het tuinornamenten waren. Als Spaans erfgoed waren de dieven het immers aan de straatstenen nog niet kwijtgeraakt. 

Druilerige Engelse avond

De pronkstukken waren niet meer in Frankrijk, maar weer in Engeland. Iets ten noorden van Londen, in een gigantische tuin van "een van de belangrijkste Engelse families". Op een donkere en druilerige avond struint Brand met een zaklamp de modderige tuin ter grootte van zo'n tien voetbalvelden af. 
"Als je ze dan ineens ziet staan, geeft je dat een enorme rush", probeert Brand te beschrijven. "Ik ben er ruim acht jaar mee bezig geweest, dan ga je écht van de kunstwerken houden."
De doorweekte en met mos bedekte stenen zullen snel naar Spanje worden gebracht om weer te worden opgelapt. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.