nieuws

Twentse gemeenten doen niet mee aan proef met legale wiet: "Grensligging is risicofactor"

Twentse gemeenten doen niet mee aan proef met legale wiet: "Grensligging is risicofactor"
Twentse gemeenten doen niet mee aan proef met legale wiet: "Grensligging is risicofactor" © iStock / OlegMalyshev
Twentse gemeenten doen niet mee aan een eventuele proef met legale wietteelt. Vandaag stemt de Tweede Kamer naar alle waarschijnlijkheid voor een wetsvoorstel die een proef met legale wietteelt mogelijk moet maken.
In oktober 2017 lekten er kabinetsplannen uit om een proef te houden om wiet door de overheid te laten kweken. Landelijk zullen er zes tot tien gemeenten door het Rijk worden uitgekozen om deel te nemen. Verschillende gemeenten, ook in Overijssel, lieten weten dat ze hiervoor belangstelling hadden.
Losser
Ook de gemeente Losser toonde toen belangstelling. In 2017 werd er in de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin de proef een warm hart werd toegedragen. Om mee te kunnen doen aan de proef moet een gemeente wel een coffeeshop hebben. Die heeft Losser niet, dus bracht de burgemeester van Losser het initiatief in tijdens een overleg van de veertien Twentse gemeenten.

D66 in Losser vond dat de illegale wietteelt en -handel voor problemen zorgde specifiek in de grensregio. De proef met legale gereguleerde wietteelt zou die problemen op kunnen lossen.

Twentse gemeenten
Het feit dat Duitsland zo dichtbij ligt, zorgde voor de samenwerkende Twentse gemeenten juist voor weerstand op het plan van Losser. Een eventuele proef zou in Enschede, Hengelo of Almelo moeten plaatsvinden, omdat dat de enige plaatsen met coffeeshops in Twente zijn.
Aan een proef zouden verschillende haken en ogen zitten, vertelt Paul Wesseloo, veiligheidsadviseur bij de gemeente Enschede. “Bij een eventuele proef moeten alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Vervolgens moeten die zaken de wiet afnemen bij door de overheid gereguleerde telers en mag het alleen verkocht worden aan mensen die in die gemeente wonen.”
De Twentse gemeenten waren volgens Wesseloo vooral huiverig voor de laatste eis van de proef. “De gemeenten waren bang dat vooral Duitsers, die eerst wiet kochten in coffeeshops, wiet gaan kopen op straat. Dat is iets waar we gezamenlijk niet achter stonden.”

VNG
Het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer naar alle waarschijnlijkheid vandaag gaat aannemen, maakt alleen nog maar de mogelijkheid voor een proef met legale wietteelt wettelijk gezien mogelijk.

"De exacte besluitvorming is pas in april. Dan wordt ook pas bekend hoe de proef eruit gaat zien", laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten. Pas dan kunnen gemeenten zich bij het Rijk melden als ze belangstelling hebben om mee te doen met de proef.

Proefgemeente
In 2017 had niet alleen de gemeente Losser belangstelling om mee te doen met deze proef. Ook de D66 in Deventer en de SP in Kampen, beiden oppositiepartijen, vonden dat hun gemeente een proefgemeente moest worden voor legaal wiet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.