E-health: ontwerpers maken ingewikkelde technologie toegankelijk voor iedereen

Dankzij E-Health verplaatst de zorg zich steeds meer van de dokter en het ziekenhuis naar thuis, bij de patiënt. Maar hoe zorg je dat ingewikkelde medisch-technologische oplossingen simpel genoeg zijn om zelf thuis te gebruiken? Creatieve ontwerpers spelen daar een grote rol in.

De gezondheidszorg kan niet meer zonder E-health, elektronische oplossingen die de zorg moeten verbeteren én betaalbaar houden. Vooral toepassingen voor thuis nemen flink toe, van zelf een hartfilmpje maken tot skypen met je arts of val-detectoren die automatisch iemand waarschuwen als je bent gevallen.

Gebruiksvriendelijk

Bij ontwerpbureau voor de zorg Panton in Deventer zorgen creatieve ontwerpers ervoor dat E-health toepassingen niet alleen medisch verantwoord, maar ook gebruiksvriendelijk zijn. Je kunt nog zo'n mooi apparaat hebben om bijvoorbeeld thuis een longmeting te doen, maar als de patiënt er niet mee om kan gaan is het geen verbetering van de zorg.

Mario de Zeeuw van Panton wil dat E-health oplossingen zo prettig mogelijk zijn in gebruik: "Het moet niet zo zijn dat ze een E-health product of medisch product hebben. Nee, je wilt dat ze iets gaafs hebben, iets nieuws waarmee het leuk is om interactie mee te hebben, mee te spelen. En ondertussen helpt het ook nog bij het onder controle krijgen van hun ziekte".

App-Oe

Een goed voorbeeld van geavanceerde technologie die toch simpel is voor de gebruiker is App-Oe, voor kinderen met ernstig astma. Een hesje registreert 's nachts de kracht van de ademhaling van het kind, een indicatie voor het optreden van astma-aanvallen. Deze metingen geven veel meer informatie dan een incidentele longtest in het ziekenhuis. 

De resultaten komen terecht bij de arts en zijn ook te zien in een kindvriendelijke app. Het kind krijgt dan bijvoorbeeld medicijnadvies. Ook kan het kind er zelf in aangeven hoe het zich voelt en of er gebeurtenissen zijn geweest die een aanval kunnen triggeren. Zo kan het kind samen met App-Oe strijden tegen de ziekte en hoeft minder vaak naar een arts.

Lange weg

App-Oe is nog niet op de markt, het zit nog in de testfase. De meeste E-health producten die thuis worden gebruikt moeten heel zorgvuldig worden getest om zeker te weten dat de meetresultaten net zo goed zijn als met de apparatuur in een ziekenhuis.

Voor Mario de Zeeuw en zijn team duurt de testfase vaak langer dan het ontwerpen zelf: "Je moet je houden aan allerlei regelgeving. Ook moeten er heel veel testen en grote studies worden gedaan met prototypes, met geselecteerde groepen gebruikers, want je moet wel zeker weten dat wat er wordt gemeten ook echt goed is. Zo'n proces kan jaren duren".

E-health week

Van 21 tot en met 26 januari is het de week van de E-health. Er zijn in heel Overijssel allerlei activiteiten om E-health bekend te maken en uit te leggen wat het zoal kan inhouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
E-health gezondheidszorg astma Deventer Nieuws
Deel dit artikel: