nieuws

Rechter over Kamper hond die zwangere vrouw aanviel: "Een kinderstrotje is zo doorgebeten"

Het baasje van ‘bijthond’ Royce uit Kampen had woensdagochtend voor de rechter alles uit de kast gehaald in een ultieme poging te voorkomen dat zijn troeteldier moest worden afgemaakt. Maar ook foto’s van zijn kinderen, poserend met Royce, konden de rechter niet overtuigen. Ze zei bang te zijn voor misschien wel fatale gevolgen en toonde zich onvermurwbaar. “Een kinderstrotje is zo doorgebeten.”
door Jan Colijn

De rechter velde daarop meteen haar vonnis en bepaalde dat de door justitie in beslag genomen Royce niet teruggaat naar zijn baasje. Niets lijkt het nu nog in de weg te staan dat de hond op korte termijn op last van justitie wordt afgemaakt.

Landelijk nieuws
De American Stafford Royce uit Kampen haalde afgelopen zomer uitgebreid het nieuws nadat hij de 22 weken zwangere vrouw Marissa (20) totaal onverwacht van achteren had aangevallen en zwaar had toegetakeld.
Het slachtoffer moest alleen al in haar gezicht tientallen malen worden gehecht, maar maakte zich vooral grote zorgen over haar baby. Ze is recent bevallen van zoontje Nelson. Moeder en kind maken het uitstekend.

Afgemaakt
Na het spraakmakende incident werd de hond onderzocht door deskundigen van de Universiteit Utrecht. Zij kwamen in hun risicoanalyse tot de conclusie dat Royce vanuit het niets de aanval kan openen en dan ook meteen kan doorslaan. Het Openbaar Ministerie oordeelde daarop dat de hond moest worden afgemaakt.

De eigenaar van de hond ging tegen die beslissing in beroep, waarop de raadkamer van de rechtbank Almelo zich vanochtend over dit appèl boog.

Risicofactoren

Het baasje verklaarde zich bewust van de risico’s van Royce. Zo duldt de American Stafford geen andere honden in z’n omgeving en komt hij in actie zodra de hond meent dat zijn baasje of een andere verzorger wordt bedreigd.

Ten tijde van het incident van afgelopen zomer waren het de zus en vriendin van het baasje die zich over Royce hadden ontfermd. Dit omdat de eigenaar op dat moment zelf in de cel zat. De advocaat pleitte woensdag voor nader onderzoek. Zo is volgens hem de zus van het baasje nooit gehoord en trok hij in twijfel of de hond daadwerkelijk vanuit het niets had aangevallen.

Bloed aan snuit
De rechter memoreerde er tijdens de rechtszaak aan dat na het incident Royce niet meteen is overgedragen aan de politie. Uiteindelijk ontdekten agenten de hond in een schuurtje. "Met het bloed van het slachtoffer nog aan de snuit", aldus de rechter.

'Kinderen missen hem'
De eigenaar zelf zegt voor alle oplossingen open te staan, zolang Royce maar niet wordt afgemaakt. Extra trainingen, een muilkorf buiten maar ook binnenshuis, eventueel opvang elders. “Want hoeveel honden, die hun baasje beschermen, moeten er dan wel niet worden afgemaakt? Ik hoop dat u goed nadenkt over uw beslissing.” 
Het baasje had de rechter onder meer foto’s overhandigd van zijn kinderen, zittend op de bank, met Royce. “Ook zij missen hem.”

'Koude rillingen'
Het pakte echter averechts uit. Tegen het baasje: “Als ik een foto zie van die kleutertjes op de bank krijg ik koude rillingen. Want wat gebeurt er als een bezoekend kleutertje een van uw kleutertjes een duw geeft? Ik zeg het maar zoals het is: een kinderstrotje is zo doorgebeten. En dan hebt u spijt als haren op uw hoofd.”
Ongebruikelijk genoeg velde de rechter meteen haar vonnis.  Omdat ze het vanwege de risico's zeer onwaarschijnlijk acht dat een eventuele volgende rechter anders beslist, bepaalde ze ter plaatse dat Royce niet terug gaat naar het baasje. De advocaat liet na afloop weten dat hij gaat bestuderen of er toch nog juridische mogelijkheden zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.