Wapens 'kwartetmoord' geleverd onder neus van reclassering

De wapens die gebruikt zijn bij de 'kwartetmoord' in Enschede zijn mogelijk geleverd onder de neus van de reclassering. En dat terwijl die organisatie moet voorkomen dat hun klanten opnieuw in crimineel gedrag vervallen. De twee Brabanders - vader en zoon - die gisteren in hun cel zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de viervoudige moord, stonden toen de moorden werden gepleegd onder toezicht van de reclassering. Dit omdat ze nog moesten voorkomen in een rechtszaak over wapenhandel. In een rapport over de zoon werd geschreven: Het recidive-risico wordt ingeschat als matig.

Dennis van D. werd vorige maand samen met zijn 71- jarige vader Arie veroordeeld voor wapenhandel. Nu worden ze ook verdacht van het leveren van één of meer wapens aan de hoofdverdachten van de 'kwartetmoord'. Daarnaast hebben ze mogelijk een nieuw wapen geleverd na afloop van de moordpartij. De Twentse vader en zoons die hoofdverdachten zijn in de moordzaak, zouden na de fatale schietpartij naar Brabant zijn gereden om zich te ontdoen van een 'heet' wapen en om een nieuw wapen aan te schaffen.

De viervoudige moord in Enschede vond plaats in een growshop aan de Van Leeuwenhoekstraat. Vier mannen zijn met kogels om het leven gebracht. Waarschijnlijk was er een conflict met één of twee van de slachtoffers over drugs. De andere twee waren getuigen die het niet mochten navertellen.

 

Hobbycafé

De gisteren aangehouden Brabanders werden vorige maand veroordeeld voor wapenhandel in het onderzoek 'Mega Boston'. Zij leverden in de zomer van 2017 wapens aan een undercoveragent. Dat gebeurde in een hobbycafé bij het huis van vader Arie in Sint Willebrord. Ze leverden twee 9mm pistolen, een 6.35mm en een .32 Walther-pistool. De vader kreeg 2 jaar cel aan de broek, zoon Dennis van D. moet 10 maanden brommen. 

 

Vuurwapengeweld

Vader Arie vindt de veroordeling onterecht. Hij verfoeit naar eigen zeggen wapens. De reden daarvoor is, dat z'n eigen dochter slachtoffer geworden is van vuurwapengeweld. Jaren geleden werd ze neergeschoten en sindsdien gaat ze in een rolstoel door het leven. Volgens de rechtbank is zijn betrokkenheid bij wapenhandel daarom des te onbegrijpelijker. 

 

Op zichzelf

Een rondvraag in de buurt waar de verdachte Brabanders wonen levert weinig extra informatie op. "Ze zijn nogal op zichzelf", is het antwoord. "Ze komen hier niet uit de buurt", zegt een ander. Wel weet iedereen waarvoor ze vorige maand zijn veroordeeld en gisteren voor zijn aangehouden. Later deze week bekijkt een onderzoeksrechter of de twee terecht zijn aangehouden en of ze langer vast moeten blijven zitten voor betrokkenheid bij de 'kwartetmoord'. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.