nieuws

Expeditie Oost: Jonge stoere man, stokoud beroep

Sven de Lang heeft een uniek en authentiek beroep. Hij is al 12 jaar meestersmid. In zijn historische smederij aan de Voorstraat in Kampen lijkt de tijd stil te staan. Het vuur laait er hoog op en het geluid van de klinkende smidshamer galmt onophoudelijke door de ruimte.

Opdrachten

“Ik heb mijn opleiding voor dit vak in Frankrijk gehad”, zegt Sven. “Je hebt in Nederland meerdere smeden maar vrijwel niemand mag zich meestersmid noemen”. Sven is vandaag bezig met het smeden van een op maat gemaakt sierhek, voor een klant uit Amsterdam. “Ik krijg opdrachten uit het hele land”.

Hoefijzers

Zijn werk is divers. Aan de wand hangt zelfs een verzameling hoefijzers. “Maar die maak ik zelf niet”. Zijn handen verraden dat hij met vuur werkt. Ze zijn pikzwart. “Dat is elke avond wel even schrobben om ze weer schoon te krijgen”. Een ijzeren staaf verdwijnt weer in de oranje vlammen. Het metaal heeft al snel een oranje gloed. Dat betekent dat Sven weer met zijn hamer in de weer gaat. Je moet het ijzer immers smeden als het heet is.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.