nieuws

Van Hijum in debat over Lithium Werks: 'Je hebt ook niet alles in de hand'

Gedeputeerde Eddy van Hijum vindt niet dat er grote fouten zijn gemaakt in het dossier Lithium Werks. Dat zegt hij in het debat vanavond op het provinciehuis in Zwolle dat is aangevraagd door de PVV.
Volgens Van Hijum had de Twentse ondernemer Kees Koolen serieuze plannen en is er door externe omstandigheden een kink in de kabel gekomen. "Je hebt niet alles in de hand", aldus de gedeputeerde.
De komst van accuproducent Lithium Werks naar Twente staat sinds twee weken op losse schroeven. Het bedrijf wilde zich vestigen op het voormalige vliegveldterrein bij Enschede, met in het vizier zeker 2.000 nieuwe banen. Maar het bedrijf gaat nu verder als twee bedrijven: Koolen Industries en Lithium Werks en het is zeer de vraag wat er overblijft van de plannen en of een miljoeneninvestering aan gemeenschapsgeld verdwenen is. 

Kritische oppositie

Vooral de oppositiepartijen stellen tijdens het debat kritische vragen over de rol van gedeputeerde Van Hijum in het dossier. Zo wil de Partij van de Arbeid weten of het niet teveel een persoonlijke inschatting is geweest van de gedeputeerde zelf om de miljoenenlening te verstrekken. PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree suggereert dat het misschien beter was om een externe partij in te huren. 
In antwoord daarop stelt van Hijum dat de basis van de lening het oordeel van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is. "Die hebben daarvoor de expertise in huis, wij niet. Wij baseren ons oordeel daarom op hun advies." Verder voegt hij er aan toe: "Het is ook geen wiskunde. Heel vaak moet je een businesscase beoordelen op basis van vertrouwen."

Stoom en kokend water

De SP vraagt zich af waarom na de zomer met stoom en kokend water een beslissing moest worden genomen over de miljoenenlening aan Lithium Werks. Ook de Partij voor de Dieren stelt die vraag. 
Van Hijum benadrukt dat een snelle beslissing echt nodig was. "Het was de vraag waar het bedrijf zich zou vestigen. Er waren verschillende opties en we moesten daarom snel handelen." Wel vindt de gedeputeerde van economie dat 'als je de film terugdraait, er meer momenten van verdieping hadden moeten zijn.' Op de vraag van de PVV of hij zich bedonderd voelt door ondernemer Kees Koolen antwoordt hij: "We hebben de indruk dat ook de heer Koolen fors heeft geïnvesteerd en het is voor alle partijen te betreuren dat het nu anders loop dan verwacht."

Coalitie wil rust bewaren

De coalitiepartijen proberen vooral de rust te bewaren. D66-Statenlid Wybren Bakker roept de provincie op om zich vooral in te zetten om van het project alsnog een succes te maken. Van Hijum zelf heeft daar nog alle vertrouwen in. "Er ligt nog steeds voor Twente een economisch kans met een mooie samenwerking tussen de universiteit en innovatieve bedrijven die accu's ontwikkelen."
Ook heeft Van Hijum er alle vertrouwen in dat de miljoenenlening weer terugkomt. "Daarover heeft Oost NL harde afspraken gemaakt. Normaal is de looptijd van een lening vijf tot zeven jaar. In dit geval moet de lening binnen maximaal drie jaar weer zijn terugbetaald."

Motie van wantrouwen

Voor de PVV is het allemaal te mager. Die partij vindt de fouten die gemaakt zijn te groot en vindt dat gedeputeerde Van Hijum moet aftreden. De PVV heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend.
PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer vindt vooral dat de politiek onnodig tijdsdruk is opgelegd waardoor te snel besloten is om de miljoenenlening aan Lithium Werks te verstrekken. De motie kreeg na het debat geen steun van andere partijen en werd verworpen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.