's Heerenbroek

Opdracht provinciale politiek: hoogspanningskabel ‘s-Heerenbroek moet zo snel mogelijk ondergronds

Motie ingediend om de hoogspanningskabels in 's Heerenbroek ondergronds te krijgen
Motie ingediend om de hoogspanningskabels in 's Heerenbroek ondergronds te krijgen © Christen Unie en CDA Overijssel
De hoogspanningskabels in 's-Heerenbroek moeten zo snel mogelijk ondergronds worden aangelegd. Die eis heeft de provinciale politiek vanavond bij het provinciebestuur neergelegd.
Het voorstel komt van CDA en ChristenUnie. Volgens beide partijen besloot de provincie al in 2009 dat de hoogspanningsleidingen bij ’s-Heerenbroek ondergronds moesten. Er is regelmatig overleg geweest, maar tot op de dag van vandaag is er nog geen spade de grond ingegaan.

Schadelijk voor kinderen

“De provincie dient in haar bestuurlijk functioneren betrouwbaar te zijn en de eerder toegezegde oplossing voor ‘s-Heerenbroek na te komen”, aldus Sybren Stelpstra van de ChristenUnie.
Bouwien Rutten van het CDA sluit zich daarbij aan. "De overheid stelt dat hoogspanningsleidingen schadelijk kunnen zijn voor vooral kinderen onder de 15 jaar. Uit onderzoek blijkt dat de negatieve effecten niet alleen de huizen direct onder de leidingen betreft, maar een groter gebied raakt." In ‘s-Heerenbroek gaat het om minimaal 8 huizen en een  kinderopvang.
Het voorstel van CDA en ChristenUnie kreeg woensdagavond de steun van een meerderheid in Provinciale Staten. De operatie kost zo'n 2 miljoen euro. De provincie heeft ook de opdracht gekregen om het Rijk te vragen bij te dragen in de kosten. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.