Overijssel groeit: meeste nieuwbouwwoningen in Ommen en Dalfsen

Het aantal woningen in Overijssel is vorig jaar met 0,8 procent gestegen als gevolg van nieuwbouw. In alle 25 gemeenten in onze provincie nam het aantal huizen toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De grootste stijging in 2018 was te vinden in de gemeenten Ommen en Dalfsen, waar de woningvoorraad toenam met respectievelijk 1,8 en 1,6 procent. Zwolle volgt op de derde plaats met een stijging van 1,4 procent. De kleinste groei is genoteerd in de gemeente Twenterand: 0,3 procent.

Over de hele provincie gezien steeg het aantal woningen als gevolg van nieuwbouw met 0,8 procent. Daarmee staat Overijssel op de zesde plaats en scoort onze provincie ongeveer even hoog als het landelijke gemiddelde van 0,9 procent.

Oorzaken verandering woningvoorraad

Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door aanpassingen van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks vaak met ruim 1 procent , gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de drie jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. In 2018 werd er ook weer meer gebouwd dan het jaar ervoor, maar de groei viel volgens het CBS wel terug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
woningbouw CBS dalfsen ommen Nieuws
Deel dit artikel: