nieuws

Vuurwerkrapport Van Buitenen besproken door officiële instantie: “Belangrijke stap”

Vandaag buigt de Kamercommissie Justitie & Veiligheid zich over het 1.200 tellende pagina’s tellende rapport dat voormalig Europarlementariër Paul van Buitenen schreef over de vuurwerkramp. De klokkenluider is blij dat zijn werk serieus genomen wordt.
Kamerlid Ronald van Raak heeft eerder deze week al bij RTV Oost aangegeven dat de Kamercommissie wil dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid het rapport van Van Buitenen nog eens nader beoordeelt.
De Kamerleden zullen hier tijdens de commissievergadering van vandaag bij het kabinet op aandringen. Bij de vuurwerkramp kwamen 13 mei 2000 in totaal 23 mensen om het leven, vielen bijna 1.000 gewonden en werd een complete woonwijk van de kaart geveegd. Ondanks talloze onderzoeken is het tot op de dag van vandaag een mysterie wie verantwoordelijk is voor het allereerste vlammetje.

Vierenhalf jaar onderzoek

Na vierenhalf jaar onderzoek concludeert Van Buitenen dat hij bijna geen officiële instantie heeft gevonden die zijn werk goed heeft gedaan. Onder meer de Rijksrecherche, het Openbaar Ministerie en de brandweerleiding komen er in zijn rapport niet goed vanaf.
Volgens Van Buitenen is het een belangrijke stap dat dit rapport nu besproken wordt door een officiële instantie. “Ik ben verschrikkelijk blij met de Kamerleden die dit initiatief hebben genomen en het op de agenda hebben gezet.”

Oorzaak

De onderzoeker vermoedt dat ooit wel duidelijk wordt wat nou de oorzaak was van de ramp op 13 mei 2000. “Ik heb veel aanwijzingen dat het domweg een bedrijfsongeval was. Er zijn te veel aanwijzingen dat er mensen op het bedrijf zijn geweest waar nog niet naar is gekeken.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.